2023. november 30., csütörtökMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2023.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Teljes országok fogyasztását is lepipálja a bitcoinbányászat energiaigénye

Hirdetés

Teljes országok fogyasztását is lepipálja a bitcoinbányászat energiaigénye

A bitcoinbányászat ma már egyáltalán nem egyszerű eljárás. Hálózatba kötött számítógépek végeznek komplex matematikai műveleteket, amiért cserébe kriptovalutát kapnak jutalmul.

A bányászathoz világszerte számítógépek hatalmas, decentralizált hálózatai tartoznak, amelyek ellenőrzik és biztosítják a blokkláncokat, az egymással „összefűzött” adatokat egy adatbázisban. A bányászok rendkívül erős hardverrel felvértezett számítógép bevetésével versenyeznek bonyolult matematikai feladatok megoldásában, amit bitcoinnal díjaznak.

A bitcoint váltóeszköznek, majd értékőrzőnek szánták

A bitcoint a 2008-as világválság szülte. A digitális valutát kriptográfiával hozták létre a központi jegybankok megkerülésével – eredetileg váltóeszköznek szánva. A bitcoin.org domaint augusztusban regisztrálták, majd kerek 15 éve, 2008. október 31-én jelent meg az alkotó, Nakamoto Szatosi cikke a bizalomra támaszkodás nélküli „elektronikus tranzakciók rendszeréről”. Nakamoto egészen bizonyosan álnév, és még azt sem tudni, egy vagy több személyt takar. Maga a hálózat a következő év elején jött létre, amikor a szerző(k) az első blokk kibányászásáért 50 bitcoint érdemelt(ek) ki. A 2010-es évek derekától néhány vállalkozás már fizetőeszközként fogadta el az első kriptovalutát, amely az utóbbi években – az aranyhoz hasonlóan – értékőrző szerepet is kapott. Ez azonban eléggé kockázatos, mert árfolyama óriási kilengéseket jelzett fel és alá egyaránt. Tíz éve egy bitcoin 135 dollárt ért, 2021 novemberében viszont már 57 ezret. A mai árfolyama május óta viszonylag stabilan 28 ezer dollár, 12 millió forint körül alakul.

Hirdetés

A bányászattal – állítják – mindenki jól jár: a bányászok karbantartják és biztosítják a blokkláncot, cserébe kriptovalutát kapnak, amelyek megint csak a blokklánc karbantartására, egyszóval a számítógép működtetésére ösztönzik a bányászokat.

De vajon milyen áron?

A bitcoinbányászat 2020 és 2021 között 173,42 terawattóra áramot fogyasztott – állapította meg az ENSZ Egyetemének tanulmánya.

Országok energiafogyasztásának összehasonlításában a bitcoinbányászat a 27. helyre ugrott – megelőzve a több mint 230 milliós Pakisztánt.

A keletkező karbonlábnyom több mint 38 millió tonna szén elégetésének felel meg. A mennyiség 190 földgáztüzelésű hőerőmű teljesítményével azonos. A környezetkárosítás ellensúlyozására 3,9 milliárd fát kellene elültetni. Ennek az erdőnek a területe csaknem teljesen lefedné Hollandiát, Svájcot vagy Dániát – az amazóniai esőerdők területe 7 százalékának felel meg.

Fosszilis energiát égetnek a bányászat során

„A technológiai innovációk gyakran nem kívánt következményekkel járnak” – <a href="https://news.sky.com/story/bitcoin-mining-consumes-more-electricity-than-most-countries-study-suggests-12991456" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/31/bitcoin-banyaszat-kriptovaluta-energia-energiafelhasznalas-kornyezetkarositas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …