2021. április 10., szombatMa Zsolt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.10. Zsolt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Technológiai forradalom vagy gyarmatosítás Bill Gates nagy dobása?

Hirdetés

Technológiai forradalom vagy gyarmatosítás Bill Gates nagy dobása?

Évente 931 millió tonna élelmiszert dobunk a szemétbe, miközben a globális károsanyag-kibocsátás 8-10 százaléka az el nem fogyasztott ételek előállításából kerül a környezetbe – figyelmeztet friss elemzésében az ENSZ. A 2021-es ételpazarlás-index szerint a kidobott élelmiszer 61 százalékáért a háztartások a felelősek, vagyis az egyéni felelősség ezen a téren kiemelkedően magas. 

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy éves szinten az ételpazarlás 936 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak. Összességében a hibás élelmiszerrendszerek 12 ezer milliárd dollár kárt okoznak az egészségügyi, gazdasági és környezeti költségekkel együtt, ami 20 százalékkal meghaladja a teljes élelmiszerpiac értékét

írja az ENSZ jelentését szemléző Világgazdasági Fórum. A statisztika pedig annak tükrében különösen aggasztó, hogy mindeközben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2019-ben 690 millió ember éhezett, és ez a szám a világjárvány miatt várhatóan jelentősen emelkedni fog.

Hirdetés

Sajátos ellentmondás, hogy miközben felfoghatatlan mennyiségű étel kerül a szemétbe, a mezőgazdaság az egyik legnépszerűbb befektetési célponttá vált. Pár nappal az ENSZ-jelentés megjelenését követően a Financial Times a mezőgazdaságban rejlő piaci lehetőségekről írt. A brit gazdasági napilap szerint a termőföldalapokba 5,7 milliárd dollárral több tőke áramlott 2019-ben, ami a 2008-as gazdasági világválság utáni időszakban rekordnak számított. Bár 2020-ban ez az összeg kétmilliárd dollárral csökkent, mégis – a Financial Times által megszólaltatott szakember szerint – a földvásárlásé a jövő.

A globális népességnövekedés ugyanis tartósan biztosítja a mezőgazdasági termékek iránti kereslet emelkedését, ami az iparági technológia fejlődésének is nagy lendületet ad. A földvásárlás így rövid és hosszú távon is jó befektetésnek számít.

„Erre a folyamatra hívja fel a figyelmet Bill Gates karitatív szervezetén keresztül, amely – bár nem kötődik közvetlenül a befektetéseihez –, éppen a mezőgazdasági innováció termelési növelését célozza” – írja a cikk. A Gates Foundation weboldala szerint az amerikai milliárdos Afrikában és Ázsiában támogat kistermelőket, céljuk a mezőgazdaság helyi szükségleteinek megfelelő technológia és eszközök biztosítása. Azt is írják, hogy a vállalkozást elsősorban a klímaváltozás ösztönzi, az új technológiákkal ugyanis felgyorsítható és megnövelhető a mezőgazdasági termelési folyamat. Aztán januárban a The Land Report amerikai szakportál bombát <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/07/etelpazarlas-mezogazdasag-gates/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget

Romániában ezentúl a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos …