2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tarjányi Péter: Ha lenne is tűzszünet Ukrajnában, pár éven belül újabb háború robbanna ki

Hirdetés

Tarjányi Péter: Ha lenne is tűzszünet Ukrajnában, pár éven belül újabb háború robbanna ki

Az elmúlt napokban négy, névtelenséget kérő orosz tisztviselő is arról beszélt a Reutersnek, hogy Vlagyimir Putyin a jelenlegi frontvonalak mentén hajlandó lenne tűzszüneti tárgyalást kezdeni Ukrajnával. Bár hivatalos megkeresés nem érkezett a Kreml részéről, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyorsan reagált a sajtóhírre és leszögezte, csak akkor lenne értelme egy ilyen megállapodásnak, ha az orosz csapatok visszavonulnának a háború előtti határvonalakhoz. 

A Nemzetközi Válságcsoport éppen ma, kedden tette közzé jelentését, amely szerint Ukrajna kénytelen lehet megállapodni Oroszországgal, ráadásul Vlagyimir Putyin feltételei szerint. Az szerzők szerint 2023 megmutatta az ukrán stratégia gyengeségeit, emellett az aktuális helyzetben a nyugati támogatás nem garantálható, különösen az Egyesült Államok részéről. A jelentésben az áll, hogy ha Ukrajna és szövetségesei nem tudnak alkalmazkodni és fenntartani az elszántságukat, tovább folytatódnak az élet- és területveszteségek.

Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, ha valóban van ilyen szándéka Putyinéknak, akkor annak részben az lehet az oka, hogy kockázatosnak tartja a Kreml vezetése, hogy lépést tud-e tartani az orosz hadigépezet hosszabb távon az Ukrajnába érkező nyugati fegyvertámogatással. 

Hirdetés

Mint emlékeztetett rá, bár az elmúlt időszakban gyakran esett szó arról, hogy akadozva vagy egyáltalán nem érkeznek meg az ígért szállítmányok a megtámadott ország hadereje számára, mostanára rendeződött az utánpótlás helyzete, amely ha nem is billenheti el a háborút Ukrajna irányába, de komoly veszteségeket okozhat a támadó fél oldalán.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, bár az elmúlt hetekben leginkább az ukrán fél oldalán jelentkező emberveszteségekről beszélt mindenki, de Oroszországban is kezd kritikus szintre emelkedni a háborúban elesettek száma. Tarjányi úgy becsüli, hogy körülbelül egymillió halottnál húzódhat az a vörös vonal, amelyet Putyinék úgy becsülnek, hogy nem lehet átlépni, mert onnantól az orosz társadalom egy jelentős része elfordul az ügytől és nem fogja tovább támogatni az Ukrajnában vívott harcot. 

Tarjányi Péter szerint az orosz vezetés ezt szeretné valószínűleg elkerülni, ezért merülhetett fel bennük az, hogy a jelenlegi frontvonalnak mentén megkötött tűzszünetet kommunikálhatjuk úgy, hogy számukra győzelemmel zárult a konfliktus, hiszen az eredetileg kitűzött […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/29/oroszorszag-ukrajna-haboru-tuzszunet-megallapodas-tarjanyi-peter-elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …