2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tárgyalások kezdődtek az iráni nukleáris programról

Hirdetés

Tárgyalások kezdődtek az iráni nukleáris programról

Megkezdődtek Bécsben az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku megmentéséről szóló tárgyalások. A megállapodás felei a következő napokban, hetekben megpróbálnak közvetíteni Washington és Teherán között.

Az amerikai és az iráni küldöttség közvetlen tárgyalását Teherán ugyanakkor elutasította.

Hirdetés

Irán, valamint hat nagyhatalom; az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, azaz az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, valamint Németország hat éve írta alá azt a szerződést, amelyben Teherán vállalta atomprogramja korlátozását a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók fokozatos feloldása ellenében.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat, írta a távirati iroda az APA hírügynökségre hivatkozva.  

Trump utódja, Joe Biden kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok visszatérne a szerződéshez, ha Irán feltételek nélkül betartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Teherán azonban azt követeli, hogy először függesszék fel a büntetőintézkedéseket.

Megfigyelők szerint nehéz tárgyalásokra lehet számítani. Ali Rabiei iráni kormányszóvivő előzetesen úgy fogalmazott, hogy a találkozót tekintve se nem borúlátók, se nem derűlátók, de bizakodók, hogy a helyes irányba mozdultak el. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, akié az utolsó szó joga az állam ügyeiben, elutasította az országa ellen elrendelt amerikai szankciók fokozatos feloldását. Ned Price amerikai külügyi szóvivő hétfőn arról beszélt, hogy nem becsülik alá az előttük álló kihívásokat, és nem számítanak gyors áttörésre. Mint mondta, Washington kész megfontolni az Irán elleni, nukleáris programmal kapcsolatos szankciók feloldását, de csak akkor, ha Teherán szigorúan betartja a 2015-ös […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/06/iran_usa_nuklearis-program_targyalasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megválasztották Raúl Castro utódját a Kubai Kommunista Párt élén

Megválasztották Raúl Castro utódját a Kubai Kommunista Párt élén

A várakozásoknak megfelelően Miguel Díaz-Canel államfőt választották meg Kuba legbefolyásosabb tisztségére, a Kubai Kommunista Párt első …