2021. szeptember 25., szombatMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Taquile: A sziget, ahol a férfiak is kötögetnek

Hirdetés

Taquile: A sziget, ahol a férfiak is kötögetnek

Tényfeltáró riportjában a BBC egy olyan hagyományt és kultúrát mutat be, amely az európai kultúrkör számára izgalmasnak tűnik, ugyanis Taquilén a férfiak olyan kalapokat és sapkákat varrnak, amelyek sokféle impulzust, behatást, érzelmi stációt határoznak meg. Érdekessége még ennek a hagyománynak, hogy a nők gyűjtik össze a kalapokhoz szükséges alapanyagot, amelyet aztán a férfiak dolgoznak fel. Tehát a maszkulinitás nem az alapvetően maszkulin feladatok elvégzésének minőségéből tűnik ki, hanem az elkészített kalap milyenségéből. Érdekes párfogó.

A riportban egy Alejandro Flores Huatta nevű, 67 éves férfit kérdeztek a perui sziget kultúrájáról, aki beszámolt arról, hogy a szigetet 1300 ember lakja, és

a fiúk már gyerekkorukban megtanulnak chullót kötni, nem is akárhogyan, hiszen kötőtűként a kaktusz tüskéit használják.

Hirdetés

Honnan származik a hagyomány?

Egy több mint 500 éves hagyományról beszélhetünk, amelynek a gyökerei az inka, a pukara és a colla civilizációk tradícióihoz nyúlnak vissza. Meghatározó lehetett az inka kultúra, mert leginkább az inka fejdísz hasonlít a taquilei chullóhoz.

A chullo egy, az Andokból származó kalap, sapkaszerű fejfedő, aminek a végén bojt lóg, vagy kétoldalt fülvédője van. Azonban a taquilei chullók és az inka fejdíszek nagyon különbözőek, hiszen az inkák díszes kalapjaikra társadalmi „jelvényeiket” tették rá. Vagyis a szimbolika különböző, a díszítésben azonban találhatók összefüggések.

Mindennapi viselet a perui Taquile-szigeten

Mindennapi viselet a perui Taquile-szigeten

Fotó: Federico Tovoli / VWPics / Universal Images Group / Getty Images

A sziget öregei – mondja Alejandro – arról beszélnek, hogy 1535 körül, a spanyol hódítással érkeztek meg a chullók, mert hasonló kalapot viseltek, mint amit ők készítenek,

de nem ugyanazokat a mintákat vagy szimbólumokat használták.

Taquile mindig híres volt textíliáiról. A nők gondoskodnak a gyapjat adó juhokról, a férfiak pedig kötnek. 

A chullo egyébként a sziget kulturális életének szempontjából valódi kulcsszerepet játszik, ugyanis elárulja a férfi társadalmi szerepét, kreativitását, családi állapotát, álmait és ambícióit, sőt akár a hangulatukat is kifejezhetik vele.

A sziget nagyjából az 1950-es évekig elszigetelve létezett a dél-amerikai kontinens egybefüggő szárazföldjétől, így tudta érintetlenül megőrizni örökségét és hagyományát.

Van egy kecsua mondásuk, amely valamelyest egybecseng a keresztény hit alapelveivel, miszerint „Ama sua, ama llulla, ama qhilla”, ami annyit tesz, mint „Ne lopj, ne hazudj, és ne légy lusta”. 

A turizmus az 1970-es években indult hódító útjára, és jelentős bevételi forrást jelentenek mindmáig a látogatók. 

A sziget kultúrája nemhiába vált világhírűvé, hiszen a taquilei textilművészet 2005-ben felkerült az UNESCO kulturális örökségeinek listájára.

Alejandro egyike annak a hét embernek, akit textilmesterként tartanak számon, többek között a sziget vezetőjével, Juan Quispe Huattával együtt.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/13/taquile-a-sziget-ahol-a-ferfiak-is-kotogetnek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az ukrán külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak kötelessége országát egymilliárddal támogatnia

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba tárgyalásokat kezdett az Amerikai Egyesült Államok vezetőivel, mert szeretné feltornázni …