2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tálas Péter: Eszkalálódott az ukrajnai háború, és ezért Oroszország a felelős

Hirdetés

Tálas Péter: Eszkalálódott az ukrajnai háború, és ezért Oroszország a felelős

Mint arról beszámoltunk, kedd este rakéta csapódott be Lengyelország területére, az ukrán határ közelében lévő Przewodównál. Ennek következtében két ember meghalt, és a támadás után több ország kormánya (köztük Magyarországé is) rendkívüli védelmi ülést hívott össze. 

Az akcióról és annak következményeiről Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét kérdeztük. A szakértő elmondta: egyelőre zajlanak a vizsgálatok és nem tudjuk, hogy mi történt, de két lehetőség valószínűsíthető:

Vagy orosz cirkálórakéta, vagy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelországban. 

Hirdetés

A szakértő utalt arra, hogy sajtóértesülések szerint két orosz rakéta is becsapódhatott a helyszínen, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. A helyszíni felvételeken az látszik, hogy egy telepakolt pótkocsis traktor közelében történt egy nagy robbanás – ismertette, majd arra is kitért, hogy az eddigi információk fényében milyen hipotézis látszik valószínűnek. 

Elavult, régi orosz rakéta lehetett? 

A támadás után több nemzetközi szakértő is úgy nyilatkozott – például Stanislaw Koziej, a Lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetője is, – hogy jó eséllyel meghibásodott orosz rakéta (vagy rakéták) csapódhattak be Lengyelországban. Tálas Péter szintén ezt a forgatókönyvet valószínűsítette, és azt is hozzáfűzte, hogy

az orosz rakéták körülbelül 30 százaléka célt téveszt, különösen a régebbi technológiájúak. 

Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint a helyszínen készült fotók is egyelőre ezt a hipotézist látszanak megerősíteni, de egyelőre még az a verzió sem zárható ki, hogy egy meghibásodott manőverező rakéta, vagy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be.

Hozzátette: ahhoz, hogy megállapítsák, pontosan milyen rakéta csapódott be, illetve ki lőhette ki és honnan érkezhetett, alapos helyszíni vizsgálatokra lesz szükség. Meg kell vizsgálni például a rakéta maradványait, a becsapódás szögét és számos egyéb apró részletet is – mondta Tálas Péter.

Két dolog biztos

A szakértő szerint a támadás pontos részleteinek ismerete nélkül is ki lehet jelenteni már két dolgot:

azt, hogy az esemény az ukrajnai háború eszkalációját jelenti, és azt, hogy ezért az eszkalációért döntően Oroszország a felelős.

Tálas Péter emlékeztetett arra, hogy a Lengyelországban történt csapás annak a rakétatámadás-sorozatnak a része, amely már hetek óta zajlik Ukrajna civil infrastruktúrája ellen az oroszok részéről. 

„Ez az egész történet egy nagy, infrastruktúra elleni […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/16/orosz-ukran-haboru-raketatamadas-lengyelorszag-talas-peter-nato-reakcio-magyar-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dráma New Yorkban, másodperceken múlt egy metró elé esett férfi élete – videó

Két New York-i rendőr sietett egy férfi segítségére egy harlemi metróállomáson. A férfi a sínekre …