2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tajvan lehet a következő Ukrajna?

Hirdetés

Tajvan lehet a következő Ukrajna?

Nehéz megmondani, hogy lesz-e háború Tajvanért, vagy sem. A szigettel szemben a szárazföldi Kína tengerpartja mentén az elmúlt napokban komoly katonai mozgásokat észleltek. Igaz nem olyan méretűeket, mint 2021 során az orosz-ukrán határ oroszországi oldalán. Még 2022 februárjában sem sokan gondolták, hogy az oroszok nem hadgyakorlat, hanem háborús felkészülés céljából szállították a fegyverzetet, tábori kórházakat, utánpótlást a térségbe.

Kína már 70 éve úgy tekint Tajvanra, mint saját területére. Azonban a szoros tajvani-amerikai kapcsolatok és a határozott amerikai kiállás Tajpej mellett mindeddig eltántorította attól, hogy a szavakon túl bármi mást is tegyen Tajvan megszerzéséért. A mostani feszültség azonban lehet, hogy lépésre sarkallja Pekinget. Egyfelől nem tűrheti, hogy az amerikaiak egyszerűen figyelmen kívül hagyják kemény figyelmeztetéseit, másfelől nem akar arcvesztés nélkül kilépni ebből a konfliktusból. Aztán ott van a Kínai Kommunista Párt közelgő kongresszusa, ahol ismét sorsfordító döntéseket kell hozni, ami kiterjedhet személyi kérdésekre is.

Másfelől azonban a két különálló országról beszélünk, hiszen Tajvant demokratikus úton választott vezetők irányítják, önálló hadserege van, berendezkedése teljesen eltér Kínáétól. Ugyanakkor a szárazföldi Kína komolyan profitál a szigetországgal folytatott kereskedelemből, folyamatosan utaznak tajvani üzletemberek Kínába és az élet minden területén normális a viszony a két állam között, kivéve a politikát. Vagyis szándék az lenne Tajvan bekebelezésére, de lehet, hogy a gazdasági érdekek – egyelőre még – felülírják a katonai megoldást.

Mi dühítette fel a kínaiakat? 

Nancy Pelosi 19 órás tajvani villámlátogatását dél-kelet ázsiai körútjába illesztette és már meg is érkezett a következő állomására, Dél-Koreába. Ahogyan előzőleg ígérte Tajvanon tárgyalt Caj Jing-ven elnökasszonnyal és biztosította Amerika örök barátságáról, illetve méltatta a tajvani demokráciát és az emberek kitartását oly sok évtizeden át Kínával szemben. Pelosi az egyik legfontosabb állami kitüntetést is megkapta. Személyében egyébként a legmagasabb rangú amerikai politikus tárgyalt Tajvanon 1997 óta óta, amikor az ugyancsak házelnök, a republikánus Nwet Gingrich járt ott.

Hirdetés

Amint említettem Kína saját területeként tekint a szigetországra, ezért minden érdemi nemzetközi politikai közeledést szuverenitása elleni lépésként értékel és azonnali megtorlással fenyegetőzik. Mivel az amerikaik nem hátráltak ez rendkívüli módon felbőszítette a pekingi vezetést. Salát Gergely Kína szakértő szerint az amerikai lépés nehezen magyarázható, és már-már átmegy azon a bizonyos vörös vonalon, amit a kínaiak nem engednek senkinek sem átlépni. Ebben a helyzetben ugyanis egyfajta arcvesztéssel kerülhetnek csak az ügyből, ami esetleg végzetes dolgok megtételére sarkallhatná őket.

Nem véletlen, hogy a kínai külügyminisztérium még előző este bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, és határozott tiltakozását fejezte ki Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. Nicholas Burns nagykövetet Hszie Feng külügyminiszter-helyettes fogadta, aki leszögezte: Pelosi látogatása sérti a Peking által vallott egy Kína elvét.Hszie egyúttal azt vetette Washington szemére, hogy “mást tesz, mint amit mond”, a látogatás kapcsán pedig leszögezte: Kína “nem fogja ölbe tett kézzel tűrni”. 

Emellett felrótta azt is, hogy az amerikai külügyminisztérium weboldaláról eltűnt a “Tajvan Kína része” felirat, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok növekvő tajvani fegyverexportja miatt is.

Az USA ellenes bírálatok sorához csatlakozott az orosz külügyminiszter is. Szergej Lavron Mianmarban (az egykori Burma) tárgyalt és kijelentette, az amerikai házelnök tajvani látogatásával az Egyesült Államok azt üzeni a világnak, hogy azt csinál, amit akar, mert rá nem vonatkoznak a szabályok.

Lavrov hozzátette: Washington szándékosan bosszantja Kínát az úttal, büntetlenségét fitogtatva. Megjegyezte: nem lát mást, ami indokolná a lépést, hiszen az Egyesült Államok pontosan tudja, mit jelent ez Kínának. A Kreml korábban provokációnak nevezte Pelosi útját, és szolidaritásáról biztosította Pekinget.

Azért a kínai fenyegetések, hogy akár le is lőhetnék a Nancy Pelosit szállító gépet, megtették […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/03/tajvan-kina-hadgyakorlat-nancy-pelosi-latogatas-usa-fenyegetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

Spórolnak a rezsin, csak éjszaka lesz kivilágítva a karácsonyi vásár

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, …