2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tágra nyílt kiskapukon érkezik az orosz olaj Európába

Hirdetés

Tágra nyílt kiskapukon érkezik az orosz olaj Európába

A „történelmi múltnak” nevezte Európa függőségét az orosz olajtól és gáztól Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Mások azonban – köztük magas rangú ukrán tisztviselők, európai parlamenti képviselők és az ágazat szakértői – azt állítják, hogy a történelemnek ez a fejezete még mindig az írás szakaszában áll. Szerintük tekintélyes mennyiségű orosz fosszilis energia, kivált kőolaj szivárog a szankciókat megkerülve az európai piacra. Moszkva a bevételekből háborús gépezetét finanszírozhatja.

Egy barátom New Yorkban a kilencvenes években arra panaszkodott, hogy a csótányok minden rést kihasználva bejutnak a lakásába, „Oroszország ugyanezt teszi az energiával” – példálózott az ukrán elnök gazdasági tanácsadója. „Be kell tömnünk ezeket a réseket”, hogy Oroszország ne finanszírozhassa azt a háborút, amely gajra vágja Ukrajnát, és megöli népét – nyilatkozta a Politicónak Oleg Usztenko.

A nyersolajat köztudottan nehéz nyomon követni a globális piacokon. A tranzitországokban összekeveredhet akár más szállítmányokkal. Egy nagyobb szállítmány eredetét nem lehet meghatározni. Ráadásul a felhasználáshoz nélkülözhetetlen finomítási folyamat gyakorlatilag eltünteti az alapanyag származásának minden nyomát. A forrás kibogozását tovább bonyolítja azoknak a hajózási társaságoknak a szövevényes hálózata, amelyek kifürkészhetetlen offshore joghatóságok zászlaja alatt közlekednek. Közülük néhányat azzal vádolnak, hogy különböző eszközökkel segítik Oroszországot nyersolajexportja eredetének elrejtésében.

Hirdetés

A vezetékes gázzal ellentétben az olajpiac globális. A csererendszer, valamint a keverés meghonosodott gyakorlat

– mutatott rá Mihail Hodorkovszkij, Putyin egyik prominens száműzött kritikusa.

„Az embargó eredménye az orosz szállítási költségek jelentős növekedése, a bevétel újraelosztása a közvetítők javára és némi további árengedmény a vevők piacának beszűkülése miatt” – állítja a Jukosz olaj- és gázipari óriáscég korábbi vezérigazgatója.

A kiskapuk

Az Európai Unió az ukrajnai invázió kezdete, 2022 februárja óta jobbára betiltotta az orosz fosszilis tüzelőanyagok importját – kivéve a vezetéken érkező nyersolaj és földgáz, illetve a cseppfolyósított földgáz, az LNG és az olajtermékek korlátozott mennyiségét. Csak néhány ország kapott mentességet, köztük Magyarország. Nagy mennyiségű orosz nyersolajat – amely a gáznál sokkal jelentősebb bevételi forrás – azonban még mindig exportálnak a globális piacokra. A szállítmányok egyes szakértők gyanúja szerint kiskapukon keresztül jutnak el az európai piacra.

A szankciók bevezetése óta az Oroszország […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/26/oroszorszag-koolaj-export-kozvetito-azerbajdzsan-torokorszag-eu-szankciok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ráharapott egy sznorkelező fejére egy krokodil Ausztráliában

Az eset az 51 éves Marcus McGowannel történt, a férfit a víz alatt kapta el …