2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Tabuszót használt, saját kollégái fúrták ki a New York Times riporterét

Hirdetés

Tabuszót használt, saját kollégái fúrták ki a New York Times riporterét

Nem dolgozik már a The New York Times (NYT) patinás lapnál a több mint negyven év tudományos riporteri tapasztalattal és díjakkal elismert újságíró, Donald McNeil. 

A világjárt McNeil, aki 1976 óta dolgozott az amerikai lapnál, az utóbbi időben koronavírus-járványról végzett tudósítói munkát. Olyan neves személyekkel készített interjúkat, mint az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci. Arról nincs semmilyen információ, hogy az NYT szerkesztőségében bármit is elkövetett volna, a munkájára sem volt panasz.

Mégis, százötven szerkesztőségi dolgozó ment neki egy 2019-es incidens miatt, a főszerkesztők pedig – bár eleinte védelmükbe vették McNeilt –, a nyomásnak engedve megváltak a veterán újságírótól. 

Hirdetés

A Daily Beast bulvárlap január végén közölt cikke szerint McNeil egy, az NYT által finanszírozott perui tanulmányi úton többször sértő, rasszista kifejezéseket használt. A Daily Beast az úton részt vevő, és McNeil megnyilvánulásait bántónak minősítő  tizenéves diákok panaszára hivatkozva azt írta, hogy az újságíró egyebek mellett

  • többször az afroamerikaikat sértő n-betűs szót használta,
  • szörnyű dolgokat mondott fekete tinédzserekről,
  • rasszista és szexista megjegyzéseket tett,
  • tiszteletlenül viselkedett a helyi sámánok rituáléinak meglátogatásakor,
  • és arra utalt, hogy nem hisz abban, hogy a fehérek kiváltságos helyzetben vannak Amerikában. 

A Washington Post rámutatott, hogy egyetlen diák sem volt afroamerikai. 

A cikk láttán az NYT belső vizsgálatot indított, Dean Baquet főszerkesztő viszont arra a következtetésre jutott, hogy bár a tudósító szájából elhangzott kifejezések bántóak voltak és ítélőképességének hiányosságairól tanúskodtak, szándékai nem tűntek gyűlölettel telinek vagy rosszindulatúnak. McNeil megrovásban részesült, az ügynek pedig, úgy tűnt, itt pontot is tettek a végére. 

Mert miről is volt szó? Az NYT vizsgálata szerint egy, a rasszista szóhasználatról folytatott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/15/tabu-szot-hasznalt-sajat-kollegai-rugattak-ki-a-new-york-times-riporteret/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olaszországban elfogtak egy férfit, akinek köze lehetett a Bataclan-merénylethez

Őrizetbe vettek Olaszországban egy férfit, akinek köze lehetett a párizsi Bataclanban, 2015-ben elkövetett merénylethez – …