2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szilveszterezni indultak, a kazah pokolba csöppentek

Hirdetés

Szilveszterezni indultak, a kazah pokolba csöppentek

Nem is tudom, hol kezdjem… – vágott bele hihetetlen történetébe Sebestyén Péter egy budai vendéglő asztalánál, néhány órával azok után, hogy hétfőről keddre virradó éjszaka hazaérkezett a közép-ázsiai országból. – December 30-án szilveszterezni utaztunk Almatiba a családdal. Akkor még nem sejtettük, hogy életünk kalandja vár ránk. 

Péternek kazah a felesége, egy tizenhárom és egy kilencéves gyermekük van. Az üzletember két részletben, 2006 és 2009, illetve 2017 és 2021 között összesen hét évet töltött Almatiban, amelyet csodálatos fekvésű, parkokkal teletűzdelt városként jellemez, amelyet délről a Tien-San hegység választ el Kirgizisztántól. 

Persze nemcsak szilveszterezni mentünk Almatiba, hanem dolgozni is, elindítani a 2022-es esztendőt. Számos üzletünk van Almatiban, de az évindítás most kis késedelmet szenved, mert a felkelők hét boltunkat kifosztották, de erről majd később

Hirdetés

– jelzi Péter. Megérkeztek Almatiba, rengeteget kirándultak a meseszép tájakon, még egy ametisztbányát is meglátogattak. Almati környéke egy hatalmas síparadicsom, tele vannak a hegyi üdülők orosz turistákkal. Remekül érezték magukat, múlt kedden fenn voltak az egyik hegy tetején, a külvilág híreiből semmi sem jutott el hozzájuk. Délután hívni akartak egy taxit, hogy visszamenjenek Almatiba. Igen ám, de a taxitársaság diszpécsere visszakérdezett: Maguk nem is tudják, mi van itt a városban? Fogalmunk sem volt arról, hogy elszabadult a pokol – idézi fel honfitársunk az egy hete történteket.

Akkor tudták meg honfitársaink, hogy már az internet sem működik, a GPS-szel navigáló taxi nem tudott felmenni a hegyi üdülőhöz. Végül akadt egy bérautó, amelyik GPS nélkül is lehozta őket a városba, ahol már javában állt a bál. Péterék otthon bekapcsolták a tévét, látták a tüntetéseket, a lövöldözéseket, a fosztogatást bemutató képsorokat.

WhatsApp Image 2022-01-11 at 20.32.10 (1)

Fotó: Sebestyén Péter

A lakásunk egy elkerített objektum, talán lakóparknak nevezném, jobbára külföldi üzletemberek laknak itt. Akkor már kezdték felgyújtani a középületeket, Tokajev elnök is megszólalt, de valójában nem tudtuk, mi az igazság. Az elnök az orosz és a kazah mellett kínaiul is anyanyelvi szinten beszél. Amúgy kétnyelvű az ország, de a fiatalok már jóformán csak kazahul beszélnek, nekik nem is az orosz a második nyelvük, hanem az angol. 

Puccskísérlet? Lázadás? Forradalom? 

Péterék a tévéből értesültek arról is, hogy Tokajev felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy jönnek a békefenntartó erők, meg hogy a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev elhagyta az országot, és a fővárost is visszakeresztelik Nur-Szultanról Asztanára. 

Ami történt és történik Almatiban, azt még véletlenül sem nevezném forradalomnak, mert semmilyen tömegtámogatása nincs a lázadásnak. Hihetetlenül szervezett az egész felkelés, a Tokajev által terroristáknak nevezett csoportok legelsőnek a fegyverboltokat és a rendőrségi fegyverraktárakat törték fel, az a pár száz szerencsétlen rendőr és katona, akik ott voltak a zavargások helyszínén, az életükért futottak a mintegy húszezer támadó elől. 

Péternek meggyőződése, hogy nem spontán lázadás borította lángba Almatit, az ország legnagyobb, kétmilliós városát, hanem előre megírt forgatókönyv szerint haladtak előre az események. 

Jól képzett profik hajtották végre ezeket az erőszakos cselekményeket. Felmerül a kérdés, kinek, kiknek állhat érdekében ez a felfordulás, Kazahsztán destabilizálása. Erre még nincs hivatalos válasz, de azt tudjuk, hogy például a legnagyobb almati kórházat afgán és kirgiz harcosok foglalták el, és amennyire mi tudjuk, számos ápolónőt meg is erőszakoltak. A kirgiz határ pár kilométerre van Almatitól, Biskek, a kirgiz főváros pedig 140 kilométerre. Azt beszélik, a kirgizek állnak a zavargások hátterében, de ez csak szóbeszéd, egyelőre bizonyítékok nélkül. 

A jól szervezettség alátámasztására Péter példákat sorol. Blaumann Ferenc almati magyar főkonzul január 5-én kivitte az almati reptérre a családját, hogy a zavargások elől repüljenek el Nur-Szultanba. De nem tudtak elrepülni, mert lezárták a repteret! És a kazah biztonsági szolgálat, akik ellenőrzésük alatt tartották az objektumot, röviddel azután eltűntek onnan. Majd rövidesen megérkeztek a lázadók, és elfoglalták a légikikötőt. Akik már fenn voltak a gépen, azokat leparancsolták és hazaküldték. Akkor már úton voltak az orosz speciális egységek Almati felé, de nem tudtak leszállni a város repterén, csak száz kilométerrel odébb, egy másik repülőtéren, és onnan indultak el az almati reptér visszafoglalására, amit meg is tettek. 

Péter arról is beszélt, hogy több kazah városban voltak zavargások, Nur-Szultanban is történt kísérlet a rendbontásra, de azt gyorsan leszerelték. Igazából csak Almatiban szabadult el a pokol. De mára a rend helyreállt, az oroszok vezette nemzetközi egységek urai a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/01/12/kazahsztan-zavargas-menekules-magyar-csalad-almati-kulugyminiszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Metró elé lőktek egy nőt Brüsszelben

Metró elé löktek egy nőt egy brüsszeli metróállomáson. A rendőrség szerint szándékos gyilkossági kísérlet történhetett, …