2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szijjártó Péter Szergej Lavrovval tárgyalt, Paks és a gázellátás is szóba került

Hirdetés

Szijjártó Péter Szergej Lavrovval tárgyalt, Paks és a gázellátás is szóba került

„A mi álláspontunk nagyon világos. Nem látunk észszerű okot arra, hogy egy újabb szankciócsomagról tárgyaljunk, különösen, ha az energiáról van szó” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

A két diplomata az ENSZ Biztonsági Tanácsának ukrajnai háborúval foglalkozó magas szintű ülésén vett részt New Yorkban. A tanácskozáson Lavrov is felszólalt, aki a Nyugatot és a kijevi vezetést is élesen kritizálta. Mint fogalmazott: „nincs kétségünk afelől, hogy Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett”. Emellett bírálta az ukrán vezetés szövetségeseit is, akik felszerelést biztosítanak Kijevnek.

Már korábban is tudni lehetett, hogy Szijjártó Péter az ülés után külön tárgyal majd Szergej Lavrovval. A miniszter egyik bejegyzésében arról számolt be, hogy a fő téma ezen a találkozón is az ukrajnai háború lesz, amely mellett beszélnek a kétoldalú energetikai együttműködésről is.

Hirdetés

A találkozó után Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország számára az energiaellátás biztosítása az egyik legfontosabb.

Ez számunkra egyértelmű vörös vonal. Nem akarjuk, hogy a magyar emberek fizessenek egy olyan háborúért, amihez semmi közük

– fogalmazott, hozzátéve: „Természetesen, ha lesz tervezet, részt veszünk a megbeszéléseken, de nem adunk beleegyezést semmihez, ami ellentétes lenne a nemzeti érdekeinkkel.”

Szijjártó Péter szerint az európai gazdaság a recesszió felé tart. „Úgy gondolom, hogy ez teljesen ellentétes Európa és a benne élő népek érdekeivel” – tette hozzá.

Súlyos következményekkel nézhet szembe Európa

A külgazdasági és külügyminiszter kora reggel élőben jelentkezett közösségi oldalán, ahol arról beszélt, hogy Magyarország minél előbb békét akar. Mint mondta, csak akkor lehet béke, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnek, és megpróbálják diplomáciai úton megoldani a problémákat. Úgy fogalmazott: az ENSZ közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálta arra, hogy ezek a tárgyalások meginduljanak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/23/haboru-oroszorszag-ukrajna-energiaellatas-szergej-lavrov-szijjarto-peter-kulugyminiszterium-targyalas-ensz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Minőségét megőrzi: eltűnhetnek a lejárati dátumot jelző címkék

Évtizedek óta használjuk a minőségét megőrzi címkéket, amelyek arra szolgálnak, hogy útba igazítsák a vásárlókat, …