2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szijjártó Péter: Az EU nyomást gyakorol az energetikai diverzifikáció érdekében, de akadályokat is gördít elé

Hirdetés

Szijjártó Péter: Az EU nyomást gyakorol az energetikai diverzifikáció érdekében, de akadályokat is gördít elé

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Selyemút Fórum panelbeszélgetésén közölte, hogy az Európai Unió súlyos kihívásokkal néz szembe, s ezek egyike az energiaellátás állandó bizonytalansága az ukrajnai háború kitörése, illetve a brüsszeli szankciók elrendelése óta.
Problémának nevezte, hogy az EU nem fizikai, hanem politikai kérdésként tekint erre az ügyre.Az nem politikai nyilatkozat, hogy honnan vásárolja egy ország az energiát. Politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni a házakat, lakásokat, politikai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságot működtetni – mondta.
“Amíg a földgázt nem lehet hátizsákban vagy repülőgéppel elszállítani, addig onnan kell vásárolni, ahol adott az infrastruktúra” – szögezte le.
Majd rámutatott, hogy a fizikai valóság, az infrastruktúra meghatározza, hogy az egyes államok honnan tudnak elegendő energiához jutni.
Szijjártó Péter az energetikai diverzifikáció témájával foglalkozó ülésen kijelentette, hogy bár ez kritikus fontosságú, a kormány számára ez nem egy megbízható szállító kiváltását jelenti, hanem minél több új forrás és tranzitútvonal bevonását.
Aláhúzta: Magyarország állandó nyomás és politikai támadások alatt áll az EU-ban annak érdekében, hogy csökkentse az orosz részesedést a nemzeti energiamixében.“Nem lehet nyomást gyakorolni egyetlen államra sem annak érdekében, hogy saját nemzeti érdekeivel szemben cselekedjen” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ma az orosz források nélkül fizikailag nem lenne lehetséges Magyarország energiaellátása.
“Mi szeretnénk diverzifikálni, ennek legnagyobb akadálya viszont a Brüsszel és egyes európai országok által alkalmazott megközelítés” – fogalmazott.
Erre gyakorlati példaként említette, hogy a földgázellátás terén a függőség mérsékléséhez realisztikus újabb forrásokat kell keresni, amilyen például Azerbajdzsán, de az import fokozásához a vezetékhálózat kapacitásbővítésére lenne szükség Délkelet-Európában. Brüsszel azonban szavai szerint világossá tette, hogy ehhez nem fog pénzügyi támogatást nyújtani, mert “ez nem elég trendi, ráadásul tizenöt év múlva nem is fogunk földgázt használni”.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20231026-az-eu-nyomast-gyakorol-az-energetikai-diverzifikacio-erdekeben-de-akadalyokat-is-gordit-ele.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …