2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szétesett a szlovákiai magyarok összefogása

Hirdetés

Szétesett a szlovákiai magyarok összefogása

„A politika vulgarizációja és az a politikai stílus, amit képvisel az OĽaNO volt képviselője, veszélyezteti a Szövetség eredeti értékrendjét, ezért nem maradhatunk a pártban” – jelentette be Rigó Konrád, a három korábbi szlovákiai magyar párt által létrejött Szövetség a korábbi pártokból létrejött egyik platformjának, a liberális Hídnak a vezetője.

A Most-Híd azután döntött úgy, hogy kilép a Szövetségből, hogy a párt egyik platformja, az MKP bejelentette: a szlovákiai magyar pártokat megosztó Gyimesi Györgyöt, korábbi OĽaNO-s parlamenti képviselőt is felteszik a párt listájára a szeptember 30-i választáson.

A választási listát alapvetően a párt, tehát a Szövetség állítja össze, ugyanakkor annak összetételét a pártot alkotó három platformnak, a konzervatív, a magyar kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló MKP-nak, a korábbi szlovák–magyar liberális vegyespárt Hídnak, illetve a legutóbbi, 2020-as választások előtt a szlovákiai magyar pártok összefogásáért létrejött Összefogás Mozgalomnak is támogatnia kellene.

Hirdetés

Ugyanakkor a Híd-platform előre jelezte: számukra Gyimesi nem elfogadható politikus, ezért ha ő jön, akkor ők mennek – ezt az ígéretét pedig a platform május 16-án be is váltotta, miután a platform legfelsőbb döntéshozó szerve ellenszavazat nélkül, 37 igen, 5 tartózkodás és három nem szavazás mellett megszavazta, hogy ott hagyják a szlovákiai magyarokat egyesíteni kívánó Szövetséget – számol be róla a Napunk.

Ez annak fényében nem meglepő, hogy Rigó Konrádnak személyes ellentéte is van Gyimesivel: az egykori OĽaNO-s parlamenti képviselő korábban nemzetárulónak titulálta Rigót, emellett egyszer bolond embernek nevezte – utóbbi miatt Rigó jogi eljárást is indított Gyimesivel szemben.

Mivel a Híd pártként megszűnt létezni a Szövetségbe való beolvadásával, így jogilag csak úgy tudják ott hagyni a Szövetséget, hogy az egységpárton belüli platformot átnevezik 3. platformnak, majd felmondják az összes belső megállapodást – így a hidas politikusok lemondanak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/16/szlovakia-szovetseg-szlovakiai-magyarok-osszefogas-mkp-most-hid-gyimesi-gyorgy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brit munkáspárti vezető: Nagy-Britannia jövője az Európai Unión kívül van

Brit munkáspárti vezető: Nagy-Britannia jövője az Európai Unión kívül van

Sir Keir Starmer a Daily Express című radikálisan EU-szkeptikus brit napilap skóciai kiadásában közölt írásában …