2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szesztilalom Iránban: a fogyasztás nem csökken, viszont nő az alkoholmérgezések száma

Szesztilalom Iránban: a fogyasztás nem csökken, viszont nő az alkoholmérgezések száma

New Yorkban, 1926 karácsonyán több mint nyolcvanan haltak meg alkoholmérgezésben. Ez volt a leggyászosabb napja az 1920-ban bevezetett amerikai prohibíciónak, amit a bűnszervezetek tettek pénzzé.

A szövetségi kormány ráadásul metanolt kevertetett az alkoholba abban a reményben, hogy elriasztja a „fogyasztókat”. A szomjúhozókat nem tántorította el, viszont legalább tízezren haltak meg alkoholmérgezésben – összegezte a végeredményt Deborah Blum a 2010-ben megjelent A mérgezők kézikönyve című művében. A prohibíció végül befuccsolt, ezért 1933-ban hatálytalanították.

Irán a forradalom kezdete, 1979 óta kísérletezik az alkoholfogyasztás tiltásával – kétes eredménnyel.

Az előírás megszegőit a korbács fenyegetése és a súlyos pénzbírságok sem riasztották el a – gyakran mértéktelen – ivástól.

„Néha csak a szesz lop be némi örömet az életünkbe, és ad egy kis esélyt a szórakozásra” – idézett a Deutsche Welle egy fiatal, 25 éves iráni nőt. Sokan azonban nem tudnak határt szabni szenvedélyüknek. Az elmúlt hetekben legalább háromszáz ember került kórházba, és negyvenen haltak meg alkoholmérgezésben.

Az elmúlt időszakban sajnos évente 20-30 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik metil-alkohol fogyasztása következtében mérgezést szenvedtek, vagy akiknél káros mellékhatások jelentkeztek

– állítja az iráni helyzetről egy, az Egyesült Államokban élő iráni orvos és kutató.

Mohamed Kazem Attari szerint az alkoholmérgezés elsősorban a városokra jellemző. A jelentésekből azonban nem derül ki, hogy a mérgezés szándékos vagy inkább a helyi szeszfőzdék bűne, amelyek gyanús anyagokkal elegyítik az italokat.

Végzetes következmények

„Hallottam a metanol okozta mérgezésekről és halálesetekről, de sosem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténhet” – mondta a megtorlástól tartva egy neve elhallgatását kérő 27 éves fiatalember.

Csak olyan szeszt ivott, amelyet egy olyan dílertől vásárolt, akit a barátai révén ismert meg. Egy este azonban egy buliban metanollal kevert ital került a poharába.

Elvesztette a látását, és más ijesztő tüneteket is tapasztalt, így barátai egy rendelőbe siettek vele.

Az alkohol […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/10/szesztilalom-iran-prohibicio-egyesult-allamok-alkoholmergezes-metanol-szeszkotyvasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkolták egy technológiai cég fiatal vezérigazgatónőjét

Vérbe fagyva találták rá hétfőn egy baltimore-i lakásban a 27 éves Pava LaPere holttestére. Az …