2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szénné égett az évezredes olajfa Szardínián

Hirdetés

Szénné égett az évezredes olajfa Szardínián

Megmentenének egy szénné égett évezredes olajfát Olaszországban, Szardínia nyugati részén, ahol 20 ezer hektáron égett le a növényzet a múlt hétvégi tűzvészben – adta hírül az MTI. Az erdőtűz, amely a legsúlyosabb volt az elmúlt évtizedekben a földközi-tengeri szigeten, elérte Cuglieri falut is. A lángok martalékává vált Pátriárka, egy több ezer évesre tehető, 16 és fél méter magas vadolajfa is, fajának egyik utolsó képviselője. Törzsének kerülete mintegy tíz méter.

A nevezetes fa leégését ökológiai drámaként élték meg Szardínián. A tűzoltók mindent megtettek a megmentésére. Még a környékén is vízzel hűtötték a talajt, hogy minél kevésbé károsodjanak legalább a gyökerek.

A helyszínre siettek szardíniai egyetemek botanikusai is. Megállapították, hogy bár a vadolíva csaknem teljesen szénné égett, törzsének legkevésbé károsodott részén és a gyökerekben maradt némi élet. Ezért van remény, hogy a fa újra kihajtson.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/01/olaszorszag-szardinia-olajfa-megmentes-tuzvesz-kanikula-globalis-felmelegedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkoltak egy 28 éves londoni tanárnőt, tart a hajtóvadászat

Brutálisan meggyilkoltak egy 28 éves londoni tanárnőt, tart a hajtóvadászat

Meggyilkoltak Londonban egy 28 éves tanárnőt, Sabina Nessát, a rendőrség tájékoztatása szerint egy mindössze ötperces …