2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szemünk láttára hullik szét a skót függetlenség álma

Hirdetés

Szemünk láttára hullik szét a skót függetlenség álma

Nem tartottak túl sokáig a mézeshetek az új pártelnököt választó Skót Nemzeti Pártnál (SNP). Miután Humza Yousaf megörökölte a párt és Skócia eddigi legmeghatározóbb politikusától, a februárban váratlanul lemondó Nicola Sturgeontól a párt vezetését, azt várhatták a párton belül, hogy az újdonsült vezérükkel és első miniszterükkel lendületet szerezhetnek, ám a viharfelhők azóta sem tűntek el a rendkívül szókimondó és viharos pártelnökválasztás után. Sőt még nőttek is:

  • először nem fogadta el Yousaf miniszteri felkérését korábbi kihívója, a pártelnökválasztáson alulmaradó Kate Forbes;
  • azután pedig napvilágot látott, hogy Sturgeon férje, az SNP korábbi pártigazgatója, Peter Murrell ellen eljárást indított a rendőrség – még őrizetbe is vették emiatt.

Azóta pedig újabb csontvázak hullanak ki az SNP nyilvánosságtól eddig rendkívül jól őrzött szekrényéből: a héten újabb, a pártban fontos pozíciót betöltő politikust, Colin Beattie-t vette őrizetbe a rendőrség – a skót függetlenségért küzdő párt pénztárnoka le is mondott pozíciójáról.

Hiába engedték szabadon vádemelés nélkül Murrellt és Beattie-t is – bár mint a rendőrség a közleményében fogalmazott, a nyomozás jelenlegi állása miatt nem emeltek még vádat –, a Skócia domináns pártja körüli botrány nem csillapodik, sőt:

Hirdetés

A BRIT LAPOK MÁR ARRÓL ÍRNAK, A KÖVETKEZŐ SZEMÉLY, AKIT ŐRIZETBE VEHETNEK, A PÁRT EGYKORI ARCA ÉS ÖKLE, NICOLA STURGEON LEHET.

Ez pedig nagyon nehéz helyzetbe hozza az SNP irányítását egy rendkívül botrányos és a pártot gyengítő pártelnökválasztás után megöröklő Yousafot.

Több éve nyomoz a rendőrség a párt ellen

Yousaf eleve nehéz helyzetben vette át a párt, majd később Skócia irányítását: a pártelnökválasztáson nyilvánvalóvá vált, hogy az addig rendkívül egységes, a vitákat a színfalak mögött lerendező progresszív-baloldali párt közel sem annyira egységes és nem feltétlenül progresszív, mivel a pártnak van egy olyan konzervatív szárnya, amely Sturgeonnal és az ő progresszív örökségének folytonosságát jelentő Yousaffal csak a függetlenség kérdésében ért egyet.

Ráadásul a konzervatív szárny jelöltje, Kate Forbes nem is fogadta el Yousaf békejobbját, amikor elutasította, hogy Sturgeon után egy Yousaf-kormányban is miniszteri posztot töltsön be, így Yousafot a nehéz kezdés után még nehezebb helyzetbe hozták az SNP körüli váratlan őrizetbe vételek. A rendőrség már több éve, pontosabban 2021 óta vizsgálódik a párt után. A Branchform-operációnak nevezett nyomozás során

azt vizsgálják, hogy a legnagyobb skót függetlenségpárti pártban követhettek-e el pénzügyi csalást.

A nyilvánosságra hozott információk szerint a rendőrség annak akar utánajárni, hogy mi történt azzal a 666 953 fonttal – jelenlegi árfolyamon nagyjából 286,61 millió forint –, amit a párt 2017 óta gyűjtött össze egy második függetlenségi népszavazásra a támogatóitól.

A nyomozók azt feltételezik, hogy ennek a pénznek egy részét a párt működésére költötték, ami hűtlen kezelésnek számítana – a rendőrség ezért tartott házkutatást az SNP korábbi pártigazgatója, Peter Murrell és felesége, Nicola Sturgeon közös házában, illetve vette őrizetbe és hallgatta ki a párt pénzügyeiért korábban felelős Colin Beattie-t is.

Emellett a rendőrség lefoglalt egy százezer font értékű, a párt tulajdonában álló lakókocsit is, ami Murrell egy idős rokonánál parkolt – a lakókocsi létéről a friss pártelnök, Humza Yousaf is csak a sajtóból <a href="https://news.sky.com/story/first-minister-humza-yousaf-didnt-know-about-snp-motorhome-until-he-became-party-leader-12856348" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/22/egyesult-kiralysag-skocia-nicola-sturgeon-snp-botrany-hutlenkezeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban …