2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szakértők szerint a rakétaincidenst nem értékelik támadásként

Hirdetés

Szakértők szerint a rakétaincidenst nem értékelik támadásként

A hivatalos közlésekből eddig annyi látszik, hogy egy orosz gyártmányú, de nem Oroszországból érkező rakéta csapódott be a lengyel–ukrán határ közelében. Névtelenséget kérő amerikai tisztviselők mindeközben azt mondták, hogy egy ukrán légvédelmi rakétáról lehet szó. Később maga Biden elnök is úgy fogalmazott a G20-as csúcstalálkozón, hogy a rakéta röppályáját figyelembe véve nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték volna ki. 

Az Index megkeresett katonai szakértőket is, akik azonban nem akarták kommentálni az eseményt, mondván, kevés konkrétum áll csak rendelkezésre, és ezek alapján felelőtlenség lenne bármit határozottan kijelenteni. Biztonságpolitikai szakértők pedig azt valószínűsítik, hogy

az incidenst nem értékelik támadásként

Hirdetés

és nem léptetik érvénybe a NATO 5. cikkelyét, amely kimondja, hogy ha az egyik tagállamot egyértelmű támadás éri, akkor a katonai tömb egységesen siet a megtámadott védelmére.

Kis-Benedek József úgy látja, hogy az incidens nem befolyásolja az eddigi háborús helyzetet, de valószínűleg a határ menti lövöldözésekre jobban odafigyelnek, azonban mindez nem hat ki a katonai hadműveletekre.

A NATO-nagykövetek összeülnek

Egyelőre nem teljesen világos, hogy a NATO-alapszerződés 4-es cikkelyére hivatkozva tárgyalják az incidenst a tagállamok nagykövetei, vagy csak sima megbeszélés lesz. Azt tudjuk, hogy Varsó kérte a 4-es cikkely alkalmazását, és emiatt valószínűleg az Észak-atlanti Szerződés Tanácsa alkalmazza is. Ez azt jelenti, hogy a tagországok konzultálnak majd egymással, és kikérik egymás véleményét, de ennél többre nem számít a szakértő.

Ha […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/16/haboru-lengyelorszag-ukrajna-oroszorszag-legvedelmi-raketa-becsapodas-halottak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dráma New Yorkban, másodperceken múlt egy metró elé esett férfi élete – videó

Két New York-i rendőr sietett egy férfi segítségére egy harlemi metróállomáson. A férfi a sínekre …