2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szakértő: Moszkvának nem Ukrajna ellen van szüksége rakétákra

Hirdetés

Szakértő: Moszkvának nem Ukrajna ellen van szüksége rakétákra

Majdnem ezer kilométer hatótávolsággal rendelkeznek a Cirkon rakéták, amelyeket elősorban arra fejlesztettek ki, hogy a NATO légvédelmi-és rakétavédelmi rendszereit áttörje – mondta Resperger Isván ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője. A 9 méter hosszú és 60 centiméter átmérőjű rakéta olyan sebességre képes, ami emberi szemmel felfoghatatlan.

A rakéta 9 Mach sebességre képes. Ezt azt jelenti, hogy óránként 11 ezer, illetve másodpercenként 3 kilométert képes megtenni. Ezzel szemben a NATO rendszerei viszont olyan rakéták elfogására alkalmasak, amelyek 1 kilométer per másodperc sebességgel haladnak. Vagyis a Cirkon ennél háromszor nagyobb sebességgel tudja áttörni a rendszert

– fogalmazott az ezredes az InfoRádiónak.

Ezeket a hiperszonikus, manőverező robotrepülőgépeket hajókra, tengeralattjárókra telepítik, és nagyjából egy 200 kilotonnás nukleáris töltetet, vagy 400 kiló robbanóanyagot képesek célba juttatni. Resperger István szerint az oroszok elsősorban az amerikai part menti sávokba – 500 kilométerre – szeretnék eljuttatni az akár 60-70 Cirkon rakétával felfegyverzett hajóikat, hogy onnan stratégiai célpontokat tudjanak megsemmisíteni. 

Hirdetés

Erre a fegyverre tehát nem Ukrajna ellen van szüksége Oroszországnak – emelte ki az ezredes. Úgy véli, Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is szeretné azt hangsúlyozni az Egyesült Államoknak, hogy Oroszország katonai nagyhatalom. A gazdasági szankciók ellenére pedig tovább haladnak előre Donbaszban, csapatokat csoportosítanak át Harkivhoz és Herszonhoz, és a világ számos pontján tartanak hadgyakorlatokat. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/02/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-nato-raketa-cirkon-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Többen meghaltak a Korzikán tomboló viharban

Franciaország egyes részein néhány óra alatt több eső esett, mint az elmúlt hónapok során összesen, …