2021. május 6., csütörtökMa Ivett napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.05.06. Ivett Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Szabad-e inni oltás után?

Hirdetés

Szabad-e inni oltás után?

A rövid válasz: az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ – írja a The New York Times tudományos kutatásra hivatkozva.

Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy egy-két pohárka elfogyasztása csökkentené a vakcina hatásosságát.

Sőt, egyes tanulmányok szerint a kis mennyiségű alkohol vagy visszafogott ivás gyulladáscsökkentő, és erősíti az immunrendszert.

Hirdetés

Hogy félreértés ne essék: ez nem azt jelenti, hogy tartózkodóan és mértékkel kell inni, ahol a vicc szerint a tartózkodás 24 órás, a mérték pedig a liter.

Ellenkezőleg: az alkohol mértéktelen fogyasztása hosszú távon gyengíti az immunrendszert, és befolyásolja a szervezet reagálását az oltásra.

Az antitestek hetekkel az oltás után képződnek, ezért az immunrendszert érő külső hatások aggodalomra adhatnak okot.

„Ha valaki képes a mérsékelt italfogyasztásra, akkor semmilyen kockázat nem fenyegeti az oltás idején” – mondta Ilhem Messaoudi. A Kalifornia Egyetem Víruskutató Központjának igazgatója azonban arra is figyelmeztetett, hogy a mértéktelen szeszfogyasztás rövid idő alatt kifejti hatását az immunrendszerre, amint valaki túllépi a határt.

És mennyi a határ?

A mérsékelt italfogyasztás napi legfeljebb két ital férfiak, egy pedig a nők esetében. Ezzel szemben a vedeléssel felérő mértéktelen italfogyasztás több mint négy ital férfiak, és több mint három a nők esetében.

Egy ital megfelelője:

  • 1,5 dl bor
  • 0,4 cl tömény szesz
  • 3,5 dl sör.

Az oltással és alkoholfogyasztással kapcsolatos aggályok először tavaly decemberben merültek fel, amikor az orosz tisztifőorvos azt mondta: a koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/05/03/szabad-e-inni-oltas-utan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Teljesen navalnijmentesítenék az orosz törvényhozást

Teljesen navalnijmentesítenék az orosz törvényhozást

Törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be az orosz törvényhozás alsóházában (duma), ami megtiltaná, hogy bárki, aki szélsőséges …