2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Svédország nélkül is csatlakoznának a NATO-hoz a finnek

Hirdetés

Svédország nélkül is csatlakoznának a NATO-hoz a finnek

A két északi ország csatlakozása nemcsak biztonságpolitikai kihívásokat, hanem előnyöket is hordoz: egyrészt így a sarkvidéki országokat tömörítő Északi-sarkvidéki Tanács nyolc tagállamából mindössze egy kivétellel mindegyik NATO-tagállam lehet – az egyetlen kivétel Oroszország –, miközben a térség geopolitikai szerepe évek óta egyre fontosabb.

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szerint a Balti-tenger biztosításában a két ország haditengerészete és légiereje is segíthet, ahol a dán és a lengyel jelenlétet egészíthetik ki. Ugyanakkor szerinte a finnek és a svédek szerepe az Északi-sark tekintetében erősen korlátozott, mivel egyik országnak sincs az ottani viszonyokhoz optimalizálva a flottája.

Abban több szakértő is egyetért, hogy Oroszország – amely régóta fenyegetésként tekint a NATO-ra – az ukrajnai háború elindításával kapcsolatban stratégiai hibát követett el, hogy nem számolt a finnek és a svédek lehetséges NATO-csatlakozásával.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/03/19/finnorszag-svedorszag-nato-csatlakozas-torokorszag-sauli-niinisto/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

A holland hatóságok péntek reggel letartóztattak egy apeldoorni férfit, aki rálőtt a feje fölött repülő …