2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Svájc szívesen lenne tag az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Hirdetés

Svájc szívesen lenne tag az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Svájc be akar kerülni az ENSZ Biztonsági Tanácsába (BT) nem állandó tagként a jövő évben tartott választáson – közölte kedden Guy Parmelin svájci államfő az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján.

Húsz évvel miután az ENSZ-hez csatlakoztunk, készen állunk, hogy hozzájáruljunk a Biztonsági Tanács munkájához a 2023-2024-es időszakban

– jelentette be a liberális politikus.

Guy Parmelin

Hirdetés

Guy Parmelin

Fotó: Spencer Platt / Getty Images Hungary

A 2022-ben esedékes választás formálisnak tűnik, mert Svájcnak egyelőre nincs kihívója az adott régióban. A BT-nek öt állandó – vétójoggal rendelkező – tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, és nekik nincs vétójoguk. Az elnöki tisztséget havonta más tölti be közülük.

A tíz nem állandó tag közül öten Ázsia és Afrika, egy Kelet-Európa, ketten-ketten pedig Latin-Amerika, illetve Nyugat-Európa és az egyéb régiók képviselői. Megválasztásukhoz meg kell szerezniük a szavazatok legalább kétharmadát az ENSZ Közgyűlésében.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/22/svajc-guy-parmelin-ensz-bt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiderült, kik voltak az Albániában meghalt orosz turisták

A hatóságok megnevezték azt a négy orosz turistát, akik pár nappal ezelőtt vesztették életüket egy albán …