2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Süllyed a konténerhajó, küszöbön az ökológiai katasztrófa

Hirdetés

Süllyed a konténerhajó, küszöbön az ökológiai katasztrófa

Tizenkét napig tombolt a tűz egy teherhajón Srí Lanka partjainál. Fedélzetéről mérgező vegyi anyagok és több tonna műanyaggranulátum jutott a tengerbe. A szigetország sosem látott környezeti katasztrófával szembesült.

A Srí Lanka-i hatóságok büntetőeljárást indítottak egy mérgező vegyi anyagokkal megrakott teherhajó legénysége ellen. A hajó csaknem két hete lángol a szigetország partjainál. A hajótestből kiömlő hulladék elárasztotta az óceánt, és az ország strandjait szennyezi. A hajón szállított több tonna műanyag granulátumot a partra mosta a víz.

Valószínűleg történelmünk legsúlyosabb tengerparti szennyezése

– ezt állítja a környezetvédelmi katasztrófáról a Srí Lanka-i tengervédelmi hatóság.

Hirdetés

Külön biztonsági személyzetet alkalmaztak, hogy átvizsgálják az ország strandjait a műanyag zacskók gyártásához használt soha le nem bomló műanyagszemcsék után. A part mentén több kilométeres körzetben megtiltották a halászatot.

A szingapúri bejegyzésű MV X-Press Pearl az indiai Gudzsarátból tartott Colombóba, amikor a fedélzete május 20-án, kilenc mérföldre a parttól lángra lobbant. A tüzet ugyan a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője szerint sikerült megfékezni, de még mindig sűrű, fekete füst gomolyog a hajó fedélzetén lévő, égett konténerekből.

A rakományt felsorolni is ijesztő: az összesen 1486 konténer közül 81 tartalmazott veszélyes kemikáliákat, a többi között salétromsavat, marónátronlúgot, nátrium-metoxidot és metánt.

A hajó ráadásul 350 tonna olajjal, valamint nehézolaj és tengeri üzemanyag kombinációjával volt megrakva – mondta a haditengerészet szóvivője.

„Túl korai még olajszennyezésről beszélni” – idézte a New York Times colombói tudósítója Indika de Silva kapitányt, aki azonban arra figyelmeztetett, hogy ennek „még mindig fennáll a kockázata”.

Status quo of fire-stricken #MVXPressPearl lying off Colombo harbour this morning. #srilanka_navy together with other stakeholders working at full force to mitigate damage to marine eco-system. pic.twitter.com/35IANdy5xf

— The Sri Lanka Navy (@srilanka_navy) <a id="hyperlink_126b0fe5eecb83c51269feac485fae8f" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/02/sullyedni-kezdett-a-hajo-sri-lankanal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó …