2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Startvonalon az új német kormány

Hirdetés

Startvonalon az új német kormány

A sort kezdjük az új kancellárral. Olaf Scholz személyisége hűen tükrözi azt, ami az északnémeteket jellemzi. Robotszerű munkastílusa, és botrányoktól mentes élete miatt az évek alatt méltán érdemelte ki a “Scholzmat” becenevet, de volt már teflonos Scholz is, éppen tiszta, feddhetetlen múltjára utalva. Hamburg egykori polgármestere, nem ismeretlen a németek számára, mivel Angela Merkel pénzügyminisztereként, és alkancellárként már tevékenyen kivette a részét az elmúlt évek politikai történéseiből. A világjárvány alatt a pragmatikus politikus több milliárd eurót pumpált a német gazdaságba és ez a lépése később komoly népszerűséget hozott neki.

A 63 éves vezetőnek várhatóan nem lesz könnyű dolga, hiszen a járvány negyedik hullámában olyan kérdésekkel is szembesülnie, amelyek kezelése még Németország számára sem egyszerű. Ilyen a kínai és az orosz terjeszkedés visszaszorítása, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az infláció megfékezése, a NATO iránti elkötelezettség fenntartása, és nem utolsó sorban a szélsőségek további előretörésének megakadályozása. Mindebben segítségére lesz az a 16 miniszter, akik közül néhányan még kezdők, míg mások viszont komoly tapasztalatokat szereztek már politikusként. 

A kancellária vezetője, Wolfgang Schmidt

A Scholz jobbkezeként is ismert politikus régóta szoros munkakapcsolatban van a kancellárral. Mindketten Hamburgban nőttek fel, ott végezték jogi tanulmányaikat, majd belépve az SPD ifjúsági szervezetébe fokozatosan küzdötték fel magukat a politikai ranglétrán. A spanyolul folyékonyan beszélő Schmidt, ellentétben rideg kancellárjával, igazi kicsattanó egyéniség, aki aktív életet él a közösségi médiában, kiváltképpen a Twitteren. Schmidt fő feladata a koalíciós pártok közötti jó viszony fenntartása lesz.

Hirdetés

Nancy Faesen belügyminiszter

Németország történetében először vezeti nő a belügyi tárcát, méghozzá egy kevésbé ismert politikus személyében. Faesen jelenleg Hessen tartományban vezeti az SPD-t. 2019 óta sikerült keményen fellépnie több, neonácikhoz köthető gyilkosság kivizsgálásának érdekében, amiért utólag több fenyegető levelet is kapott. Így valószínűleg a belügyi politikáját is a szélsőségekkel szembeni fellépés fogja leginkább meghatározni, de kiemelt szerepe lesz a migrációs politika kezelésében is. Faesen egyébként bevallottan rajong a színészekért, különösen Dustin Hoffmanért.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter

Lauterbach egy igazi szókimondó alak, akit különcnek tartanak még saját pártján belül is. Fura egyéniségének azonban jót tett a világjárvány idején elindult szakértői tevékenysége és az ehhez kapcsolódó folyamatos médiaszereplés. Azon politikusok közé tartozik, akik leginkább a szigorúbb korlátozásokban látták a pandémia megfékezésének lehetőségét. A több mint nyolcvanmilliós Németországot sújtó negyedik hullám azonban korábbi felfogása átértékelésére késztette Lauterbachot, aki szakított korábbi szemléletével, és már inkább a kötelező oltást támogatja.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kezében a Frank-Walter Steinmeier német elnöktől átvett megbízólevelével az új német kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a berlini államfői rezidencián 2021. december 8-án

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kezében a Frank-Walter Steinmeier német elnöktől átvett megbízólevelével az új német kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a berlini államfői rezidencián 2021. december 8-án

Fotó: Michael Sohn / AP / MTI

Christine Lambrecht védelmi miniszter

Lambrecht személyében egy tapasztalt politikusról beszélhetünk, aki tagja volt az előző kormánynak is, ahol az igazságügyi tárcát vezette. Majd 2021 májusától átvette a család- és idősügyi miniszteri posztot, miután párttársa, Franziska Giffey, plágiumvádak miatt lemondott. Kritikusai leginkább azt róják fel az 56 éves politikusnak, hogy kevés tapasztalata van a nemzetbiztonság terén. Lambrecht védelempolitikai intézkedéseinek homlokterében elsősorban az elavult hadászati eszközök modernizálása áll. Ugyanilyen fontos a Bundeswehr számára a mielőbbi átállás a digitalizációra, és a kiberbiztonság.

Klara […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/12/nemetorszag-kormanytagok-olaf-scholz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tanúsítványt kapnának az ukránok a kedvezményes könyvvásárláshoz az új ukrán törvénytervezet szerint

Tanúsítványt kapnának az ukránok a kedvezményes könyvvásárláshoz az új ukrán törvénytervezet szerint

Támogatta az ukrán parlament első olvasatban azt a törvénymódosítási javaslatot, amely hozzájárulna az ukrajnai könyvkiadáshoz …