2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Stabilizációt és regionális káoszt is hozhat magával a leendő japán miniszterelnök

Hirdetés

Stabilizációt és regionális káoszt is hozhat magával a leendő japán miniszterelnök

Kisida Fumiót választották meg a japán kormánypárt elnökének, ami egyben azt is jelenti, hogy minden valószínűség szerint ő lesz az ország miniszterelnöke a novemberi választások után. A japán politikai palettán egyértelműen a Liberális Demokrata Párt a legerősebb, amely az elmúlt 66 év nagy részében kormányozta a szigetországot, és ez a közvélemény kutatások szerint az jövőben sem lesz másképp.

Kisida a leköszönő Szuga Josihidét váltotta a tisztségben, akivel már a leghosszabb ideig szolgáló japán miniszterelnök, Abe Sinzó távozása után is megmérkőzött a pártelnöki (és a kormányfői) székért. Tavaly ugyan alulmaradt a versenyben, Szuga kormánya viszont nem kezelte jól a koronavírus okozta válságot, így újabb lehetőség nyílt meg Fumio előtt.

Az elnöki posztért Kóno Taró oltásügyi miniszterrel, valamint két női jelölttel, Takaicsi Szanaével és Noda Szeikóval – egykori miniszterekkel – mérkőzött meg.

A szavazás előtt a legtöbben Tarót tartották a favoritnak,

Hirdetés

aki a Kyodo News szeptember 18-i felmérése szerint 48,6 százalékos támogatottsággal rendelkezett, őt követte Kisida, akinek csak 18,5 százalékot mértek.

Mindezzel együtt a szerdai szavazáson Kisida összesen 257 szavazatot kapott, ezzel pedig legyőzte a 170 voksot kapó Tarót, így pártelnökként a leendő japán miniszterelnökként beszélhetünk róla.

Japánban a parlamentnek van felső- és alsóháza is, ám ezek közül utóbbinak van nagyobb politikai jelentősége, hiszen a képviselőházból kerül ki a miniszterelnök is.

Őt a parlament két háza választja meg, amennyiben a két ház nem értene egyet a kérdésben, akkor delegáltak útján megpróbálnak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/29/japan-valasztas-koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiderült, kik voltak az Albániában meghalt orosz turisták

A hatóságok megnevezték azt a négy orosz turistát, akik pár nappal ezelőtt vesztették életüket egy albán …