2020. április 1., szerdaMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Spanyolországban már több új fertőzött van, mint az olaszoknál

Hirdetés

Spanyolországban már több új fertőzött van, mint az olaszoknál

„Nehéz napok állnak előttünk”

Hirdetés

– hangsúlyozta sokadszorra szombat esti tévébeszédében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy „háborúban állnak”, és a legrosszabb még hátravan a koronavírus-járványban. Spanyolországban nagyon súlyos helyzet alakult ki az elmúlt hetekben: ott van a negyedik legtöbb regisztrált fertőzött a világban, miközben kedden több új esetet jelentettek, mint az Európában leginkább sújtott Olaszországban, és szerdán már többen haltak meg a betegség következtében, mint Kínában összesen.

A spanyol kormány március 13-án vezetett be szükségállapotot, majd pedig napokkal később széleskörű kijárási korlátozásokat, hogy így lassítsa a koronavírus terjedését. A parlament szerdán hagyhatja jóvá Sánchez döntését a szükségállapot 15 napos meghosszabbításáról április 11-ig. Most abban reménykednek, hogy az országszerte bevezetett lezárások hatása a hét végére már érződhet, és egy tetőzés után elkezd csökkenni az újabb esetek száma.

A járvány minden egyes nappal egyre komolyabb nyomást helyez a spanyol egészségügyre, több kórház is túlterhelődik, miközben elkeseredett küzdelmet folytató orvosok és ápolók próbálják tartani a frontot, azonban közülük is egyre többen fertőződnek meg. A Spanyolországban élő 47 millió ember élete teljesen megváltozott a korlátozások óta, viszont rendszeresek az este nyolckor az erkélyekről felhangzó tapsviharok az egészségügyi dolgozókért.

Több mint 40 ezer igazolt eset

„Nagyon kemény hét ez, amikor azon kell dolgoznunk, hogy ne legyen kibírhatatlan a nyomás az egészségügyi rendszeren. Ezt együtt kell elérnünk” – jelentette ki az El País szerint Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, amin az országban tomboló járvány aktuális adatait ismertette.

Szerdára az El País szerint egy nap alatt 7937 új esetet regisztráltak – míg Olaszországban valamivel több, mint 5 ezret –, az összes igazolt fertőzött száma pedig az esti összesítések szerint átlépte a 47 ezret. 3434 halálos áldozata van a betegségnek, Simón adatai szerint 24 óra alatt 738-an haltak meg a fertőzés következtében. Az igazolt esetek több mint felét Madridból és Katalóniából jelentették, az áldozatok többsége viszont a fővárosi régióban halt meg. Simón kedden arról is beszélt, hogy a halálos áldozatok 87 százaléka 70 éven felüli volt, többen valamilyen krónikus betegséggel is küzdöttek. Közel 27 ezren vannak kórházban, és 3166-an szorulnak intenzív ellátásra, míg 5367-en már meggyógyultak.

Különösen aggasztó, hogy közel 5400 egészségügyi dolgozó is megfertőződött,

az összes eset több mint 10 százalékát ők teszik ki. Az egyre több beteg mellett pedig így még nagyobb terhelés jut az egészséges orvosokra és ápolókra. Simón már korábban elismerte, hogy vannak olyan egészségügyi intézmények, amik már a teljesítőképességük határán működnek.

Kongresszusi központból tábori kórház, jégcsarnokból hullaház

Számos kórház felfüggesztette az általános ellátást, vagy elhalasztja a daganatos betegek műtétjeit, hogy elég orvost és forrást tudjon átcsoportosítani a koronavírus elleni küzdelemre. A végzős orvostanhallgatókat is arra kérik, hogy segítsenek, de a hatóságok visszahívtak 14 ezer nyugdíjas orvost és nővért is.

Az extrém terhelést mutatta az a videó is, amiről az El Mundo és az El Periódico is beszámolt: ezen az Infanta Leonor kórházban a fal mellé erősített hordágyakon, matracokon, vagy egyszerűen csak a padlón fekszenek emberek a folyosón, miután állítólag nem fértek be az intenzív osztályra. Az El Mundónak a madridi egészségügyi hatóságok azt állították, hogy egyszeri esetről volt szó: péntek este egyszerre vittek be rengeteg új beteget, azóta viszont már felszabadítottak helyet a kórházban. Egy nővér is megerősítette, hogy vasárnapra már javult a helyzet.

Az El País szerint pedig a múlt hét végén Leganésben a Severo Ochoa kórház nem tudott betegeket fogadni, mivel a sürgősségi osztálya teljesen megtelt, Getaféban pedig volt olyan kórház, ahol szemeteszsákokból készítettek védőfelszerelést. Az El Mundo szerint a Severo Ochoában a betegeknek a folyosón kellett várniuk arra, hogy egy orvos megvizsgálja őket. Ezért a városvezetés 70 új kórházi ágyat állított fel egy helyi sportcsarnokban, és más kórházakba utaltak tovább pácienseket.

A madridi Ifema kongresszusi központban kialakított ideiglenes sürgősségi kórház 2020. március 22-én.

A madridi Ifema kongresszusi központban kialakított ideiglenes sürgősségi kórház 2020. március 22-én.

Fotó: Comunidad De Madrid / Reuters

De országszerte húzzák fel a vészkórházakat: a madridi szállodaszövetség 60 ezer szállodai férőhelyet ajánlott fel a helyi vezetésnek, hogy karanténkórházakat rendezhessenek be bennük, egy kongresszusi központot pedig ideiglenes sürgősségi kórházzá alakították át, ahol 5500 ágyat állítanak fel összesen. Kedden már arról is jöttek hírek, hogy átmenetileg hullaházat csinálnak a főváros egyik jégcsarnokából, a Palacio de Hielóból, hogy ezzel is enyhítsék a kórházakra nehezedő nyomást. A holttesteket a spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulata szállítja át.

Beszereztek rengeteg gyorstesztet

Egészségügyi dolgozók napok óta panaszkodnak, hogy kevés a felszerelés, az elvégezhető tesztek számában pedig napi limit volt. „Mindenkit letesztelnénk, de a rendelkezésre álló diagnosztikai kapacitással és az eszközök számával ez nem lehetséges” – mondta Rafael Cantón, a madridi Ramón y Cajal kórház mikrobiológiai vezetője még múlt hét közepén az El Paísnak. Sánchez a hétvégén bejelentette, hogy maszkokat, lélegeztetőgépeket és teszteket gyártanak, és beszereznek 640 ezer megbízható gyorstesztet is, emellé pedig 1,3 millió szájmaszkot osztanak szét az egészségügyi dolgozók és a betegek között.

Az El País szerint a madridi városháza szerdán elkezdi módszeresen tesztelni koronavírusra a létfontosságú közszolgáltatásokban dolgozókat: a mentősöket, a tűzoltókat és a rendőröket is. Több ezer katona fertőtleníti a reptereket és kikötőket, és vesz részt páciensek átszállításában kevésbé zsúfolt kórházakba.

Szintén a katonáknak kell körbejárniuk a Madrid környéki idősotthonokat is, ezek ötödéből jelentettek ugyanis eseteket. Spanyolországban a lakosság egyötöde 65 év feletti, és ezért különösen veszélyeztetett. Több helyen a kiérkező katonák borzasztó állapotokat találtak: a személyzet volt, ahol elmenekült a járvány elől,

magukra hagyva a magukról gondoskodni képtelen idős embereket, akik közül többen az ágyukban haltak meg.

Múlt héten egy spanyol nyugdíjasotthonban húszan haltak meg a koronavírus-járványban, országosan száznál is több halott volt a hasonló intézményekben. A hatóságok mindegyik ügyben vizsgálatot indítottak.

Egészségügyi dolgozó teszttel a kezében egy kihelyezett ellenőrző ponton

Egészségügyi dolgozó teszttel a kezében egy kihelyezett ellenőrző ponton

Fotó: Xurxo Lobato / Getty Images Hungary

A kormány várakozásai szerint napokon belül csökkenhet az új esetek száma, és a CNN szerint erről beszélt a madridi régiós vezetés egészségügyi vezetője, Enrique Ruiz Escudero is. Az időpontot a maximum lappangási idő (14 nap), a korlátozó intézkedések és az iskolabezárások alapján kalkulálták ki.

„A tetőzés elérése sem jelenti azt, hogy már megoldottuk a problémát. Azt jelenti, hogy meg kell kétszereznünk az erőfeszítéseinket, és nem pedig visszavenni”

– figyelmeztetett azonban Simón, aki azt is kérte, hogy mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat. Azt pedig az olaszországi példa is mutatta, hogy az új esetek számának csökkenése a korlátozások mellett is időbe telhet: az olaszoknál két nap javuló trendjei után kedden megint több új fertőzöttet és halottat regisztráltak, mint korábban.

Két hete még több mint 100 ezres tüntetés volt

„Ami miatt leginkább dühös vagyok, hogy volt másfél hónapunk felkészülni az első esetünk után, és több hetünk, miután láttuk, mi történt Olaszországban” – mondta a spanyol járványhelyzet elfajulását alapos cikkben összefoglaló Voxnak Ángela Hernández Puente, a madridi egészségügyi dolgozókat képviselő egyik szakszervezet vezetője.

Az első fertőzöttet még január 31-én jelentették a Kanári-szigetekről, majd pedig február elején volt eset Mallorcán is. Február 26-án jelentettek Madridból és Barcelonából is igazolt fertőzötteket. A legnagyobb spanyol kórházak már akkor jelezték az egészségügyi minisztériumnak, hogy több tesztre lesz szükség, ezek azonban akkor még nem érkeztek meg. Az esetek száma közben napról napra gyorsan nőtt, és ugyan egy sor rendezvényt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/03/25/koronavirus_spanyolorszag_pedro_sanchez_madrid_barcelona_kijarasi_korlatozasok_lezaras/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Koronavírusos az orvos, aki múlt héten Putyinnal találkozott

Koronavírusos az orvos, aki múlt héten Putyinnal találkozott

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …