2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Sorra veszik őrizetbe az összeomlott épületek kivitelezőit Törökországban

Hirdetés

Sorra veszik őrizetbe az összeomlott épületek kivitelezőit Törökországban

„A lelkiismeretem tiszta” – így védekezett az egyik török építési vállalkozó letartóztatása után. „Negyvennégy épületet építettem, közülük csak négy dőlt össze.”

A török elnök 2019-es a kampánykörútján magasztalta a pártja által elfogadtatott jogszabályt, amely lehetővé tette az ingatlantulajdonosok számára, hogy az építési szabálysértéseket elnézzék, és ne kényszerüljenek költséges felújításokra. A lépés kockázatos volt a gyakori földrengésekkel sújtott Törökországban, ahol az építkezések szabályozását épp azért szigorították, hogy rengésbiztosabb otthonok épüljenek.

A választók azonban elégedettek voltak a megoldással. A Hatay, Kahramanmaras és Malatya tartományokban tartott gyűléseken Recep Tayyip Erdogan közölte, hogy a jogszabály több mint 438 ezer ingatlantulajdonos problémáját „oldotta meg”.

Nagyjából ez az a térség, ahol a múlt hétfőn földrengés pusztított, és az összedőlt épületek lakóikat temették maguk alá.

Hirdetés

Az építési szakértők szerint a silány minőségű építkezések valószínűleg súlyosbították a földrengés pusztításának mértékét, és növelték az áldozatok számát. A török kormány válaszul letartóztatott az összeomlott épületekhez köthető néhány építési vállalkozót, az igazságügyi minisztérium pedig vizsgálatot indított a földrengés okozta bűncselekmények kivizsgálására – jelentette a New York Times.

GettyImages-1465466731

Fotó: Burak Kara / Getty Images Hungary

A szakértők szerint azonban a kivitelezők nem fejezhették volna be projektjeiket olyan tisztviselők jóváhagyása nélkül, akik eddig megúszták a felelősségre vonást.

„A vállalkozók megbélyegzése a közfelháborodásra adott válaszlépés” – reagált az Építőmérnökök Kamarájának korábbi elnöke. „Az igazi bűnösök a jelenlegi kormány és az előző kormányok, amelyek a rendszert a jelenlegi formájában tartották fenn” – érvelt Taner Yüzgec.

Sírkamrává változott otthonok

Erdogan gazdaságfejlesztési politikájának egyik hajtóereje az építőipar volt. Két évtizedes elnöki és miniszterelnöki tevékenysége során a gazdasági növekedés egyik pillérévé tette az utak, hidak, bevásárlóközpontok és lakások kiterjedt építését a csaknem 85 milliós Törökországban.

Az építőipari mágnások közül sokan szoros kapcsolatban állnak vele vagy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával. A gazdasági növekedés kérdéseket vetett fel: vajon nem kapkodták el az építkezést, vajon kifogástalan munkát végeztek?

Dashcam footage of series of buildings collapsing in <a id="hyperlink_222ae543ce41f63cf550d4b3bdef5636" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/14/torokorszag-foldrenges-epitkezesi-vallalalkozok-letartoztatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rakétatámadások történtek egy szíriai tartományban

A tájékoztatás szerint a légvédelem több rakétát megsemmisített. A damaszkuszi vezetéshez közelálló Sám FM rádióállomás …