2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Sokszínű, de inkább Izrael-párti az amerikai közvélemény

Hirdetés

Sokszínű, de inkább Izrael-párti az amerikai közvélemény

A folyamatban lévő Izrael–Hamász-konfliktus közepette a Pew Research Center által a közelmúltban végzett felmérés rávilágít az amerikaiak összetett és változatos perspektíváira a konfliktus okairól, a háború lefolyásáról, az arra adott érzelmi reakciókról, a demográfiai különbségekről és az Egyesült Államok szerepéről.

Az amerikai agytröszt korábban azzal kapcsolatban végzett felmérést, hogy az amerikaiak mennyire tartják fontosnak magukra és az USA-ra nézve a különböző konfliktusgócokat. Ahogy arról az Indexen is beszámoltunk, a kutatás arra jutott, hogy az izraeli konfliktus fontosabb az amerikaiaknak, mint az ukrajnai háború.

Többen ítélik jogosnak Izrael, mint a Hamász fellépését

A felmérés szerint az amerikaiak 58 százaléka véli úgy, hogy Izrael Hamász elleni harca legitim, az ország háborús magatartásáról azonban megoszlanak a vélemények. A megkérdezettek 38 százaléka tartja elfogadhatónak, 34 százaléka pedig elfogadhatatlannak. Ami a konfliktus hatását illeti,

a válaszadók mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy Izrael lépései nagyobb biztonságot adnak az izraeli népnek,

Hirdetés

míg jelentős részük bizonytalanságot fejez ki a kimenetelt illetően.

Ezzel szemben az amerikaiak mindössze 22 százaléka tartja legitimnek a Hamász indokait az Izrael elleni harcra, és mindössze 5 százalékuk tartja elfogadhatónak a szervezet lépéseit, különösen az október 7-i támadást illetően. Ezenkívül szkepticizmus van azzal kapcsolatban, hogy a Hamász fellépése hozzájárul-e egy független palesztin állam létrehozásához.

A felmérés a perspektívák demográfiai különbségeire is rávilágít. Míg a legtöbb amerikai zsidó jogosnak tartja a konfliktusra adott izraeli válaszokat, és Joe Biden fellépését is 45 százalékuk helyesnek tartja, az amerikai muszlimoknak csak 18 százaléka osztja ezt a nézetet.

Hasonlóképpen figyelemre méltó ellentét van a zsidók és muszlimok közötti háborúban Izrael magatartásának elfogadhatóságáról.

A felmérésből kiderül, hogy a konfliktussal kapcsolatos hírek a zsidó és a muszlim válaszadók jelentős részében félelmet váltanak ki. Ráadásul ezek a csoportok a többiekhez képest jobban követik a háborút.

Az életkor is jelentős szerepet játszik a vélemények kialakításában, a fiatalabb felnőttek kritikusabb véleményt fogalmaznak meg Izrael harcának okairól és a háborúban tanúsított […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/30/kutatas-izrael-hamasz-usa-pew-research-kutatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként szombaton elfogadta a TikTok betiltását …