2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Siralmas teljesítményt nyújtott Joe Biden az elnökjelölti vitán

Hirdetés

Siralmas teljesítményt nyújtott Joe Biden az elnökjelölti vitán

Joe Biden és Donald Trump csütörtök esti atlantai összecsapása jó eséllyel az amerikai történelem legsorsdöntőbb elnökjelölti vitája lesz – a csatorna legalábbis így hirdette az összecsapást.

Először fordult elő ugyanis, hogy egy hivatalban lévő elnök és egy volt elnök nézők milliói előtt csapott össze egymással, ráadásul a megszokottnál jóval korábban, még a pártkonvenciók előtt. A CNN által rendezett összecsapás az eddigi legmeghatározóbb pillanat volt a fej fej mellett zajló választásokon, és ez lett volna Biden legjobb esélye arra, hogy felvillanyozza újraválasztási kampányát. 

A vita hátteréhez hozzátartozik, egy olyan pillanatban rendezték, amikor sok amerikai keres enyhülést a magas árak miatt, amelyek megnehezítik a családok élelmezését, valamint a bérleti díjak, jelzáloghitelek és új autók megfizetését. A vita az abortuszhoz való hozzáférésről szóló intenzív nemzeti vita közepette bontakozott ki, amelyet a Trump által felépített konzervatív legfelsőbb bírósági többség szabadított el. A bevándorlással és a külpolitikával kapcsolatos mély megosztottság tapasztalható egy olyan világban, amely tele van az USA hatalmának új kihívásaival, vitatott hátteret képez a két, egymást nyíltan lenéző jelölt összecsapásának.

Hirdetés

A vita ebben az értelemben megszemélyesítette azt a választási versenyt, amely amerikaiak millióit hagyott elégedetlenül a két idős jelölt által kínált választási lehetőséggel. Ezzel pedig eleve több szavazót idegenítenek el, mint amennyit vonzanak.

Még a kézfogás is elmaradt

Joe Biden elnök és Donald Trump volt elnök nem fogott kezet, amikor a vitapódiumra léptek. A két jelölt legutóbb 2020-ban találkozott egy vitán, ahol szintén nem fogtak kezet – de ez akkor a koronavírus-protokoll miatt történt.

A vita első témája, amelyben a két jelölt egymásnak feszült, a gazdaság volt. Joe Biden elnök a vitát egy baklövéssel kezdte, amikor azt állította, hogy 15 ezer munkahelyet teremtett.

A helyes szám több mint 15 millió,

ami drámai hibát jelent egy olyan valakitől, aki gazdaságpolitikájában megpróbálta megújítani a választók bizalmát. Trump a vitát azzal nyitotta, hogy szerinte a gazdaság helyzetével, valamint a világjárvány kezelésével, amíg ő hivatalban volt „minden jól ment”.

A következő téma az abortuszok kérdésének tagállami hatáskörbe való utalása volt, amely a terhességmegszakítások jogának számos helyen történt radikális visszavágáshoz vezetett. Trump azt mondta, hogy hisz az abortusztilalom esetében bevezetett kivételekben „nemi erőszak, vérfertőzés és az anya életének veszélyeztetettsége esetén”. Ezek a kivételek állnak annak az ügynek a középpontjában, amelyről az amerikai legfelsőbb bíróság frissen hozott döntést. Az idahói abortusztilalom értelmében a nők orvosi vészhelyzet esetében sem engedélyezett az abortusz, mert az államban csak az anya életének megmentése esetében van kivétel, az egészségégromlásának megakadályozása esetében nem.

Biden ezzel szemben arról beszélt, hogy ő támogatja a Roe kontra Wade precedens visszaállítását, amely gyakorlatilag az abortusz jogának ismételt szövetségi garantálását jelentené. Ennek apró szépséghibája, hogy ebben az ügyben a Trump által ultrakonzervatív tagokkal feltöltött Legfelsőbb Bíróság az illetékes. 

Biden a bevándorlás kérdésében próbál teret nyerni, ami nem csak a republikánusok körében vált országos prioritássá.

40 százalékkal kevesebb ember jön át illegálisan a határon

– mondta.

Joe Biden 2024. június 27-én.

Joe Biden 2024. június 27-én.

Fotó: Anadolu / Getty Images Hungary

Trump szerint a migránsok „elmegyógyintézetekből” érkeznek illegálisan az Egyesült Államokba. Erre az állítására, amelyet gyakran hangoztatott a gyűléseken, nem szolgáltatott bizonyítékot. Trump arra panaszkodott a vitában, hogy az illegálisan az országba érkező migránsokat „luxusszállodákban” szállásolják el, míg a veteránok az utcán vannak.

Ukrajna és Gáza

Trump egy külpolitikai kérdésre, amely Oroszország ukrajnai inváziójára vonatkozott, arra használta fel az időt, hogy visszavágjon Bidennek a veteránok kérdésében.

Először is, a veteránjaink és katonáink ki nem állhatják ezt a fickót. Nem tudják elviselni őt. Szerintük ő a legrosszabb főparancsnok, ha így nevezik, aki valaha is volt

– fogalmazott. 

Ha lenne egy igazi elnökünk, egy olyan elnök, aki tudta, hogy Putyin tiszteli, soha nem szállta volna meg Ukrajnát

– mondta Trump.

Trump régóta pozitívan nyilatkozik Vlagyimir Putyin orosz elnök keménységéről, többek között „zseniálisnak” és „nagyon okosnak” nevezte Putyin taktikáját a 2022-es ukrajnai invázió során. Biden visszavágott Trumpnak, aki azzal hencegett, hogy arra kényszeríti az európai szövetségeseket, hogy több pénzt fektessenek a védelembe.

Ez a fickó ki akar lépni a NATO-ból

– mondta Biden, hozzátéve, hogy ő maga „rávett 50 másik nemzetet”, hogy támogassák Ukrajnát az orosz invázióval szemben.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/28/donald-trump-joe-biden-vita-cnn-egyesult-allamok-elnokvallasztas-kampany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …