2020. május 27., szerdaMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.27. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Röpködnek a többszáz eurós bírságok Belgiumban

Hirdetés

Röpködnek a többszáz eurós bírságok Belgiumban

500 euróra – körülbelül 180 ezer forintra – büntetett meg a belga rendőrség egy párt Brüsszelben, mert az uzsonnára vásárolt croissant-jukat egy parkban ülve próbálták meg elfogyasztani.

Hirdetés

Az esetről a Politico uniós ügyekkel foglalkozó hírportál számolt be még a múlt héten, ugyanis a pár egyik tagja a lap munkatársa volt, aki „élete legdrágább croissant-ját” ette meg. (Egy croissant ára alapesetben 70 cent és 2,5 euró között mozog, a termékskála a boltban előrefagyasztott tésztából megsütött és üres, illetve a mandulakrémmel töltött, biolisztből készült péksüteményig terjed.)

Ez is mutatja, hogy a belga rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy az emberek betartják-e az éppen két hete elrendelt kijárási korlátozás szabályait, és kemény bírságot szab ki azokra, akik nem teszik.

A felnőtteket első alkalommal 250 euróra – 90 ezer forintra – büntetik, a másodiknál 350 euróra – 230 ezer forintra –, a harmadik alkalommal pedig eljárást indítanak elllene.

Kiskorúaknál alacsonyabb a tarifa: 100 és 170 euró, azaz 36 ezer és 60 ezer forint. A legtöbb nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy az emberek döntő többsége megértette, és tiszteletben tartja az előírásokat.

Az elővigyázatosság fontos, mivel a 11 milliós Belgiumban a legfrissebb adatok szerint 13964 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, keddről szerdára 1189-cel nőtt a számuk. A fertőzöttek felét – 6632 fő – kezelik kórházban. 705-en vesztették életüket, és 1696-an hagyhatták el a kórházakat, vagyis 11 ezer aktív eset van.

A kijárási korlátozások mellett fő szabályként érvényes, hogy alapos indokkal tehát továbbra is el lehet menni otthonról: belefér, ha valaki munkába vagy orvoshoz megy, ha bevásárol vagy segítséget nyújt egy rászoruló ismerősnek, családtagnak. Emellett a szabad levegőn végzett testmozgás is megengedett, csak nem szabad 1,5 méternél közelebb menni azokhoz, akikkel nem élünk egy háztartásban. Csak a létfontosságú termékeket kínáló üzletek tarthatnak nyitva, illetve az ételt elvitelre kínáló büfék és éttermek. Egyébként a várakozásokkal ellentétben a belga miniszterelnökből és a kormány bizonyos tagjaiból álló nemzetbiztonsági tanács nem szigorította meg pénteken az egy héttel korábban bevezetett kijárási korlátozás feltételeit

Országos összesítést eddig nem közöltek a bírságokról, de például Ixelles kerület rendőrsége csak a hétvégén 682 embert bírságolt meg a Belga hírügynökségnek nyilatkozó Ilse Van de Keere szóvivő szerint. A közösségi médiában kifejezetten aktív észak-brüsszeli rendőrkapitányság pedig rendszeresen felteszi a legfrissebb adatokat a Facebookjára, vagyis egész pontosan az 5344-es jelvényszámú munkatársa, Bruno rendőrmackó oldalára. A legfrissebb összesítés szerint

a kijárási korlátozás elmúlt két hetében összesen 1087 magánszemélyt és 16 üzletet vagy vendéglátóipari egységet büntettek meg, és 17 külföldi rendszámú autót foglaltak le az ellenőrzésük alá tartozó három brüsszeli kerületben.

Vásárlók sorakoznak egy brüsszeli áruház előtt

Vásárlók sorakoznak egy brüsszeli áruház előtt

Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA

Szintén Schaerbeek kerületben keveredett összetűzésbe a járőrökkel négy fiatal, akik nemcsak hogy nem tartották be a kijárási tilalom szabályait, hanem a járókelőket, majd a rendőröket […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/04/01/belgium_kijarasi_tilalom_rendorseg_birsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Moszkva lopakodó hadászati bombázó fejlesztésébe kezdhetett

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Oroszország …