2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 305,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Románia: választás maszkok és függönyök mögött

Románia: választás maszkok és függönyök mögött

Romániában péntektől három héten keresztül gyűrhetik egymást a politikai ellenfelek, ezt követően szeptember 27-én vasárnap a választok véleményt formálhatnak, várhatóan rendhagyó módon.

Ludovic Orban román miniszterelnök

Ludovic Orban román miniszterelnök

Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

A román Választási Hatóság (pontos nevén: Román Állandó Választási Hatóság) egy szeptember eleji közleménye szerint, igencsak regulázza az indulókat, mint írják: a választok érdekében. Ludovic Orbán miniszterelnök még a kommüniké megjelenése előtt augusztusban egy tévé interjúban spoilerezett, szinte ugyanazt a tartalmat mondta el, mint később a választási hatóság. Szerinte minden kampányeseményt csak és kizárólag maszkban lehet megtartani, a résztvevők számát is igencsak korlátozzák. Beltéri események nem lehetnek vagy csak kis számban (eddig még senki nem írta le mi a maximum létszám – a szerk. megj.), nagygyűléseket egyáltalán nem tarthatnak az indulók és a köztereken is csak pár fős, egymástól távol maradó, maszkos hallgatóság lesz elfogadott.

A Választási Hatóság merev szabályokat ír elő a választási irodákban, központokban egyaránt, amelyek megterhelik a helyi költségvetéseket

. A szavazókörzetekben biztosítani kell maszkokat – legalább öt darabot delegáltanként, illetve a választóknak is szükségszerűen min. egy darabot – védőkesztyűt, fertőtlenítő szereket, gumikesztyűket, és minden nagyobb szavazókörzethez készenléti orvosi szolgálatot kell rendelni. Ez az óvintézkedés kimagaslóan megdobja az amúgy is költséges választást. Constantin Mitulețu Buică a Választási Hatóság elnöke ezen felül még a szavazókörzetek felkészületlensége miatt is aggódik. A főváros és a megyei jogú városok sem állnak valami jól védekezés szempontjából, a rurális közegről szót sem ejtene. Szerinte a helyi önkormányzatok egyáltalán nem is kezdték el bevezetni az óvintézkedéseket. Kérdés számomra, hogy mely hatóságnak lesz végrehajtó felhatalmazása ellenőrizni esetleg szankcionálni az esetleges kihágásokat – mondta az elnök.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/09/01/romania_helyhatosagi_valasztasok_maszkok_es_fuggonyok_mogott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Navalnij vizespalackján kimutatták a harci mérget

Navalnij vizespalackján kimutatták a harci mérget

Novicsok harci méreg nyomát mutatta ki a német laboratórium egy műanyag vizespalackon, ami abból a …