2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Robban a disznóháború: Kína odavághat az uniós mezőgazdaságnak

Hirdetés

Robban a disznóháború: Kína odavághat az uniós mezőgazdaságnak

Kína magasabb vámokat vethet ki az uniós sertéshúsra. Az államilag finanszírozott kínai lap, a Global Times mindezt egy üzleti bennfentes forrására hivatkozva állítja, hogy az ország hatóságai dömpingellenes intézkedéseket vethetnek ki.

Az elmúlt időszakban ez a harmadik fenyegető jel, amit Kína az Európai Unió felé küld. A lehetséges intézkedés ugyanakkor nem előzmény nélküli, ugyanis az EU a kínai elektromos járművekre, valamint a chipekre is büntetővámokat vetett ki.

Kína tavaly 1,55 millió tonna sertéshúst importált, ennek valamivel több mint fele Európából érkezett a kínai állami adatok szerint. Spanyolország volt a legnagyobb beszállító az unióból, 382 ezer tonnás értékesítésével.

Volt előzménye a kínai fenyegetésnek

Az Európai Unió már korábban is bevezetett különféle védővámokat kínai termékekre, de a legújabb lépések még szélesebb körűek és mélyrehatóbbak. Az új intézkedések különösen a high-tech szektor termékei és az elektromos autókban használatos chipek importját érintik.

Hirdetés

Az Európai Bizottság jelentése szerint ezek a chipek a kínai állami támogatások révén gyakran olcsóbban kerülnek a piacra, ami versenyhátrányba hozza az európai gyártókat. Az új szabályozások értelmében

az elektromos autókhoz szükséges kínai chipekre akár 25 százalékos importvámot is kivethetnek.

Mindezt az EU azzal indokolja, hogy a kínai állami támogatások miatt ezek a termékek mesterségesen alacsony áron kerülnek forgalomba. Emellett szigorúbb ellenőrzési mechanizmusokat is bevezetnek, hogy megelőzzék a dömpingáruk beáramlását az európai piacra.

Nem várt fejlemény lehet a kínai büntetővám

A közelmúltban az EU és Kína közötti agrárkereskedelemben az enyhülés felé mutattak a jelek.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/31/mezogazdasag-kina-eu-buntetovam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …