2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ritka gesztus egy feszültségektől sújtott kapcsolatban – így ír a nemzetközi sajtó az Orbán–Zelenszkij-találkozóról

Hirdetés

Ritka gesztus egy feszültségektől sújtott kapcsolatban – így ír a nemzetközi sajtó az Orbán–Zelenszkij-találkozóról

„Orbán Viktor, Putyin legnagyobb európai szövetségese a háború kezdete óta először utazik Kijevbe” – olvasható a CNN címlapján. A cikk szerzője kiemelte, hogy Orbán hangoztatta a tűzszünet megkötésének fontosságát, de ez egyáltalán nem újdonság tőle, ugyanis a háború kitörése után a magyar miniszterelnök többször is síkra szállt a háború tűzszünettel történő befejezése mellett.

Hangsúlyozták Orbán azon kijelentését is, hogy javítani kíván Budapest és Kijev kapcsolatán, amely a lap szerint a magyar vezető Vlagyimir Putyinnal való szoros kapcsolata miatt romlott meg. Mint írják, „az autokrata magyar vezető” rendszeresen megkísérelte megakadályozni azokat az EU-s kezdeményezéseket, amelyek további katonai és pénzügyi támogatást nyújtanak Kijevnek a konfliktus idején.

Vannak közös pontok

A szerző kielemezte a magyar–orosz kapcsolatokat is, kiemelve, hogy a két ország kapcsolata nem csak gazdasági érdekek miatt szoros, Orbán és Putyin számos közös értéket vall: mindkét politikus LMBTQ-ellenes politikát folytat és korlátozzák a sajtószabadságot.

Hirdetés

A Die Welt ugyancsak Orbán tűzszünetről tett kijelentéseit helyezte előtérbe, majd nyomatékosította, hogy Orbán a több mint két éve tartó orosz agresszió ellenére továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával. Kiemelték, hogy a magyar kormányfő többször is hátráltatta az Oroszország elleni szankciókat és az EU pénzügyi támogatását Kijevnek, és bírálta az Ukrajnával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését is. Emlékeztettek, hogy Orbán 2023 októberében Vlagyimir Putyinnal együtt vett részt egy pekingi csúcstalálkozón, amely az első találkozó volt a háború kezdete óta az orosz elnök és egy uniós állam- vagy kormányfő között.

A lap alaposan kielemezte Orbán Viktor és Zelenszkij igen viharosnak mondható viszonyát is. Felhívták a figyelmet, hogy Orbán és Zelenszkij viszonya a háború kezdete óta rendkívül feszült. Orbán a 2022. áprilisi újraválasztását követő beszédében Zelenszkijt az „ellenfelei” közé sorolta, miközben utóbbi többször élesen bírálta a magyar kormányfőt, amiért nem támogatja Ukrajnát.

Ritka gesztus egy régóta feszültségektől sújtott kapcsolatban

Magyarország miniszterelnöke, aki nyíltan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeket, Kijevben tárgyalt Volodomir Zelenszkij elnökkel, miután Európa leginkább oroszbarát vezetőjeként meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban – írja a The Guardian.

A brit lap szerint Orbán ukrajnai látogatása, amelyre egy évtized után először kerül sor, ritka gesztus volt egy régóta feszültségektől sújtott kapcsolatban, majd emlékeztettek a magyar kormány elmúlt időszakban tett oroszbarát tevékenységére.

Magyarország összetűzésbe került más NATO-országokkal amiatt, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és nem hajlandó fegyvert küldeni Ukrajnának, a budapesti külügyminiszter májusban »őrült küldetésnek« nevezte a háború sújtotta ország megsegítését

– emelte ki a lap.

A Reuters szerint új lapot nyit Orbán Viktor, aki több mint egy évtized óta első kijevi útján tárgyalt Zelenszkijjel. A lap hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök nyíltan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatást, és az EU vezetői közül a legmelegebb kapcsolatokat ápolja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A szerző szerint miközben Orbán feldühítette a nyugati partnereket azzal, hogy tavaly októberben tárgyalásokat folytatott Putyinnal, Magyarország többször is azzal vádolta Ukrajnát, hogy korlátozza az Ukrajna nyugati részén élő mintegy 150 ezer magyar nemzetiségű ember jogait.

„Ukrajna […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/07/02/orban-viktor-magyarorszag-volodimir-zelenszkij-ukrajna-kijev-latogatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarjányi Péter: Nem a titkosszolgálat, hanem a piszkosul nagy szerencse mentette meg Donald Trumpot

„A merénylő feljutott a tetőre, onnan lövéseket tudott leadni, amelyek el is találták az Egyesült …