2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Riasztást adott ki a Föld, kongatják a vészharangot

Hirdetés

Riasztást adott ki a Föld, kongatják a vészharangot

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói legfrissebb éves, A globális éghajlat állapota (State of the Global Climate) jelentésükben felvázolták, hogy a 2023-as szélsőséges időjárási események hogyan keserítették meg emberek millióinak életét szerte a világon, és okoztak több milliárd dolláros gazdasági veszteséget. „Soha nem voltunk még ilyen közel – bár még csak ideiglenesen – a párizsi klímaváltozási megállapodás 1,5 Celsius-fokos alsó határához” – írta közleményében Celeste Saulo, a WMO főtitkára. A közösség vörös riasztást ad a világnak – idézte a CNBC.

A szakadék szélén áll a bolygó?

Egy sor tavalyi éghajlati rekord miatt az ENSZ meteorológiai ügynöksége arra figyelmeztet, hogy a bolygó most kulcsfontosságú felmelegedési küszöb átlépésére készül.

A WMO szerint az elmúlt időszakban olyan mutatók is rekordot döntöttek, mint:

Hirdetés

  • az üvegházhatású gázok szintje,
  • az óceánok melegedése és savasodása,
  • a tengerszint emelkedése,
  • az Antarktiszi-tenger jégtakarója
  • és a gleccserek visszahúzódása.

2023 az eddigi legmelegebb év, a 2014 és 2023 közötti időszak pedig a legmelegebb 10 év volt. A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet 2023-ban 1,45 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, ami csak kismértékben maradt el a kulcsfontosságú, 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbtől. A 1,5 Celsius-fokos szintet széles körben elismerik annak mutatójaként, hogy az éghajlati hatások mikor válnak károssá az emberekre és a bolygóra, ahogyan azt a mérföldkőnek számító párizsi megállapodás is felvázolja – mutatott rá az <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/04/02/fold-kornyezet-felmelegedes-ensz-legszennyezes-wmo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Izrael ismét arra készül, hogy megtámadja Rafah városát

Folytatja készülődését az izraeli hadsereg a palesztin lakosságú Gázai övezet déli végén, az egyiptomi határnál …