2023. szeptember 30., szombatMa Jeromos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.30. Jeromos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Retteghet az orosz politikai elit, bárkiből célpont válhat

Retteghet az orosz politikai elit, bárkiből célpont válhat

Dmitrij Gudkov a Kreml-ellenes Nexta-platformnak azt mondta, Prigozsin halála után az orosz hatalmi apparátus most más nagy hatalmú személyiségek ellen fordul, nehogy bárkinek is eszébe jusson megdönteni Vlagyimir Putyin hatalmát.

Az orosz ellenzéki politikus úgy véli, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető sem érezheti magát biztonságban, annak ellenére sem, hogy eddig jó viszony fűzte őt az orosz vezetőhöz. Nem véletlenül emlegetik őt gyakran „Putyin vérebeként” a nemzetközi sajtóban – emlékeztet a Bild.

Sokak szemében szálka a csecsen hadúr

A megítélése azonban romlott a Putyinhoz hű titkosszolgálati és politikai körökben, aminek az oka, hogy Kadirov sokáig Prigozsin szövetségesének számított, és kiállt mellette, amikor az egykori Wagner-vezér kemény kritikával illette az orosz védelmi minisztériumot.

Mint a csecsen háború egykori Kreml-ellenes lázadója, az orosz hatalmi apparátusban sokan még mindig nyugtalanok vele kapcsolatban. Egyszer azzal dicsekedett, hogy a korábbi években orosz katonákat ölt meg – emlékeztet a német kiadvány.

„Putyinnak eddig sikerült integrálnia a csecseneket az orosz hatalmi struktúrába. Mostanra azonban az orosz elnök belefáradt abba, hogy közvetítsen a Kreml különböző frakciói között. Pontosabban, már nem tud megbirkózni ezzel a szereppel” – fogalmazott Gudkov a Kreml-ellenes Nexta-csatornának.

Biztos vagyok benne, hogy elkerülhetetlen a konfliktus az orosz vezetés és Ramzan Kadirov között, ugyanis a csecsen hadúr ma az orosz államiság egyik legnagyobb ellenfele. Jól felkészült magánhadsereg áll a rendelkezésére, ezenfelül befolyásos kapcsolatokkal rendelkezik az orosz biztonsági apparátuson kívül is. Ez sokaknak nem tetszik, emiatt folyamatosan nő a belső feszültség. A biztonsági erők Kadirov ellen fordulhatnak

– fejtegette Dmitrij Gudkov, aki szerint Ramzan Kadirov már most is instabilitást okoz Oroszország egész területén.

Bárkiből célpont válhat

Hozzátette, hogy Jevgenyij Prigozsin halála után az orosz elit megijedt. Dmitrij Gudkov úgy véli, Prigozsin likvidálása azt is megmutatta, Putyinnal nem lehet tárgyalni, és ha valaki ellene fordul, akkor az illető nem bízhat a diplomácia erejében, mert az orosz vezetőt csak erőszakkal lehet eltávolítani az elnöki székből.

A politikus hangsúlyozta, hogy Prigozsin likvidálásakor Putyin nem államfőként, hanem terroristaként cselekedett, ami csökkenti a népszerűségét. Az orosz elit képviselői kezdik megérteni, hogy az orosz elnök „elszabadult”, és bármelyik pillanatban célponttá válhatnak.

Ráadásul nem számít, hogy elárulták-e Putyin érdekeit vagy sem – a megtorlás koholt vádak alapján is megtörténhet – mondja Gudkov, aki azt is feltételezi, hogy Prigozsin meggyilkolása destabilizálhatja az orosz hadsereget, mivel az orosz katonákat megosztja Putyin cselekedete.

Gudkov a Moszkva közelében repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Prigozsin ügyét a nemrég kirobbant konfliktusok közé sorolja. A szakértők szerint nem baleset történt, ők úgy gondolják, Prigozsint a Kreml utasítására likvidálták a megbízott személyek.

Mint ismert, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen. A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij „Wagner” Utkin is, aki Prigozsin jobbkezeként híresült el.

Az orosz Nyomozó Bizottság DNS-vizsgálata néhány nappal később megállapította, hogy a repülőgép-szerencsétlenség tíz áldozata megegyezik az utaslistán szereplő személyekkel, akik között <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/29/haboru-ukrajna-oroszorszag-vlagyimir-putyin-jevgenyij-prigozsin-ramzan-kadirov-kreml-csecsenfold/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a fekete listáról

Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a fekete listáról

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Magyarország megvétózta az Ukrajnának szánt félmilliárd eurós folyósítást az Európai …