2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Reszkethet Oroszország? Nagyobb hatótávolságú fegyvereket kaphat Ukrajna

Hirdetés

Reszkethet Oroszország? Nagyobb hatótávolságú fegyvereket kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok várhatóan új, nagyobb hatótávolságú fegyvert küld Ukrajnának. A döntés válasz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére, miszerint olyan rakétákra van szükségük, amelyek jóval – az Oroszországgal közel egy éve tartó konfliktus – frontvonalai mögött képesek csapást mérni.

A Reuters azt írja: az új fegyver, a Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy kétszer olyan messziről találjon el célpontokat, mint amilyen messzire az Egyesült Államok által szállított High Mobility Artillery Rocket Systemből (HIMARS) kilőtt rakéták képesek.

Amennyiben a következő fegyversegélycsomag tartalmazza a fegyvert, 151 kilométer hosszan teszi elérhetővé Oroszország összes utánpótlási vonalát az ország keleti részén, valamint az oroszok által megszállt Krím egy részén. Ez pedig arra kényszeríti Oroszországot, hogy még messzebbre vigye utánpótlását a frontvonaltól, ami sebezhetőbbé teszi katonáit, és jelentősen megnehezíti bármilyen új offenzíva előkészítését.

Ahogy a HIMARS jelentősen befolyásolta az események menetét, ezek a rakéták még inkább befolyásolhatják

Hirdetés

– mondta Andrij Zagorodnyuk, Ukrajna volt védelmi minisztere.

Nehezen elérhető célpontokat is eltalál

A GLSDB GPS-irányítású siklóbomba, amely úgy képes manőverezni, hogy nehezen elérhető célpontokat, például parancsnoki központokat is eltalál. A SAAB AB (SAABb.ST) és a Boeing Co (BA.N) által közösen gyártott bomba a GBU–39 kis átmérőjű bombát (SDB) és az M26 rakétahajtóművet kombinálja, amelyek gyakoriak az amerikai készletekben.

Az egyetlen bökkenő, hogy a HIMARS-szal még nem kompatibilis, azonban az Egyesült Államok új rakétaindító berendezéseket is biztosít majd Ukrajnának – mondták a Reuters forrásai. A jelenlegi információk szerint a fegyvert már 2023 tavaszán leszállíthatják a háborús országnak.

Sebezhető utánpótlási vonalak

Az Egyesült Államok tavaly júniusban küldött először HIMARS indítórakétákat, amelyek 77 kilométeres hatótávolságukkal jelentős lökést adtak az ukrán hadseregnek, lehetővé téve az orosz lőszerraktárak és fegyverraktárak megsemmisítését.

Amint Ukrajna birtokába kerülnek az új siklóbombák, katonai szakértők szerint Oroszországnak még messzebbre kell majd tolnia az utánpótlását.

Jelenleg nem tudjuk elérni a 80 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/02/haboru-orosz-ukran-konfliktus-fegyver-egyesult-allamok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Megbukott az orosz határozattervezet az Északi Áramlatnál történt robbanás kivizsgálásáról

Az előterjesztést egyedül Oroszország, Kína és Brazília támogatta, míg a testület 12 másik tagja tartózkodott. …