2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Rengeteg amerikai állampolgár raboskodik orosz börtönökben

Hirdetés

Rengeteg amerikai állampolgár raboskodik orosz börtönökben

Az egyikük újságíró, aki riportúton volt Oroszországban. Másikuk egy esküvőn vett részt. Van köztük egy kettős állampolgár, aki családlátogatásra tért haza. Mindannyian amerikai állampolgárok, akik jelenleg különböző vádakkal rács mögött vannak Oroszországban.

A hidegháborús mélypontra süllyedt kapcsolatok miatt egyre gyakrabban tartóztatnak le amerikaiakat Oroszországban. Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy alku tárgyaként használ fel amerikai állampolgárokat, azonban Oroszország kitart amellett, hogy mindannyian megszegték a törvényt − írja az AP hírügynökség.

Bár nagy visszhangot kiváltó fogolycserékre már sor került, a jövendőbeli kilátások nem egyértelműek.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy mivel Moszkva maga vágta el a legtöbb kommunikációs csatornát, és nem tudja, hogyan állítsa helyre őket anélkül, hogy elveszítené az arcát, megpróbálják felhasználni a túszokat… Legalábbis úgy tűnik

− mondta Borisz Bondarev, egy volt orosz diplomata, aki azután lépett ki a szolgálatból, hogy Moszkva 2022-ben megszállta Ukrajnát.

Kik vannak orosz börtönökben?

A hírügynökség összegyűjtötte azon amerikai állampolgárokat, akik jelenleg orosz börtönökben vannak. 

Evan Gershkovich − A The Wall Street Journal 32 éves riportere szerdán áll bíróság elé kémkedés vádjával, amelyet ő, munkaadója és az amerikai kormány tagad. 2023 márciusában vették őrizetbe, miközben Jekatyerinburg városából tudósított, és kémkedéssel vádolták meg. Oroszország azt állítja, hogy Gercskovics a CIA megbízásából „titkos információkat gyűjtött” egy katonai felszereléseket gyártó és javító létesítményről. Nem szolgáltattak bizonyítékot a vádak alátámasztására.

A kémkedéssel vádolt amerikai újságíró Evan Gershkovich 2024. június 26-án

A kémkedéssel vádolt amerikai újságíró Evan Gershkovich 2024. június 26-án

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Paul Whelan − Az 54 éves michigani vállalati biztonsági vezetőt 2018-ban tartóztatták le Moszkvában, ahol egy barátja esküvőjén vett részt, két évvel később kémkedésért elítélték, és 16 év börtönbüntetésre ítélték. Fenntartja ártatlanságát, azt állítja, hogy koholt vádak alapján ítélték el.

Travis Leake − A zenészt 2023-ban tartóztatták le kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt. Egy Instagram-oldalon a Lovi Noch nevű zenekar énekeseként írják le. A bírósági tisztviselők szerint egykori ejtőernyős katona.

Marc Fogel − A moszkvai tanárt 14 év börtönre ítélték, szintén kábítószeres vádakkal. Az Interfax hírügynökség szerint Fogel a moszkvai Angol-Amerikai Iskolában tanított, és az amerikai nagykövetségen dolgozott. Az Interfax bírósági tisztviselőkre hivatkozva azt mondta, hogy Fogel beismerte bűnösségét.

Gordon Black − A texasi Fort Cavazosban állomásozó 34 éves törzsőrmestert június 19-én Vlagyivosztokban elítélték lopásért és barátnője fenyegetéséért, és három év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték. A férfi engedély nélkül repült Oroszországba amerikai katonai állomáshelyéről, Dél-Koreából, és májusban tartóztatták le, miután a nő azzal vádolta meg, hogy lopott tőle − közölték az amerikai és az orosz hatóságok.

Robert Woodland − A kettős állampolgárságú Woodland ellen kábítószer-kereskedelem vádjával indult eljárás Moszkvában. Az orosz média szerint a neve egyezik egy 2020-ban kihallgatott amerikai állampolgárral, aki azt mondta, hogy 1991-ben született a Perm régióban, és 2 éves korában egy amerikai házaspár fogadta örökbe. Elmondása szerint Oroszországba utazott, hogy megtalálja az édesanyját, és végül egy tévéműsorban találkozott vele. Woodlandet szervezett csoport tagjaként elkövetett kábítószer-kereskedelemmel vádolták − amiért akár 20 év börtönbüntetés is kiszabható.

Alsu Kurmasheva − Kurmashevát, aki kettős amerikai-orosz állampolgár, 2023-ban tartóztatták le szülővárosában, Kazanyban. Az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió tatár-baskír szolgálatának prágai szerkesztője éppen beteg édesanyját látogatta meg. Több váddal is szembe kell néznie, többek között azzal, hogy nem jelentette be magát „külföldi ügynökként”, és hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről.

Ksenia Khavana − A 33 éves Khavanát februárban tartóztatták le Jekatyerinburgban hazaárulás vádjával, azzal vádolva, hogy pénzt gyűjtött az ukrán hadseregnek. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/27/oroszorszag-egyesult-allamok-evan-gershkovich-fogvatartas-borton-fogolycsere/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …