2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Reformpárti vagy konzervatív lesz-e a perzsa állam következő elnöke?

Hirdetés

Reformpárti vagy konzervatív lesz-e a perzsa állam következő elnöke?

Az iráni állam az elnök és kísérete halálát továbbra is balesetként kezeli. Ebrahim Raiszit mártírként búcsúztatták, mivel elnöki kötelességei teljesítése közben halt meg. Temetésén több tízezren vettek részt májusban szülővárosában, az északkelet-iráni Meshedben.

Az iráni alkotmány 131. cikkelye rendelkezik az utódlásról. Ennek értelmében az elnök halála esetén az új választásokat 50 napon belül meg kell tartani. Az elnöki feladatokat az új elnök beiktatásáig az első számú alelnök, jelen esetben Mohamed Mokhber látja el.

Kik az esélyes jelöltek?

Május 30-ig összesen nyolcvanan regisztrálták magukat elnökjelöltként, azonban az Őrök Tanácsa a legtöbbjüket diszkvalifikálta, mivel életvitelük alapján nem feleltek meg az 1979-es iszlám forradalmat követően elfogadott alkotmányban foglaltaknak. A vallási és civil jogászokból álló tizenkét tagú Őrök Tanácsa Mahmúd Ahmadinedzsád korábbi elnök (2005–2013), valamint Ali Laridzsáni volt parlamenti elnök és Irán korábbi fő nukleáris tárgyalója jelöltségét is elutasította.

Hirdetés

Az iráni politikai rendszer egyik legbefolyásosabb szerveként működő Őrök Tanácsa mindössze hat – öt konzervatív és egy reformer – jelölt indulását hagyta jóvá. A konzervatív jelöltekhez tartozik Mohamed Báqer Qalibáf, Szaid Dzsalili, Mosztafa Púrmohammadi, Alireza Zakáni és Amir-Hoszein Qazizáde Hásemi. Az utóbbi két jelölt nem sokkal a választások előtt visszalépett a többi konzervatív jelölt javára. Egyedüli reformer jelöltként Maszúd Pezeskián száll ringbe.

Fontos megjegyezni, hogy Iránban nem léteznek politikai pártok, csak irányzatok és érdekközösségek.

Bár a konzervatívok, reformisták és mérsékeltek nem egységesek, de eseti alapon együttműködnek egymással. A kulcsfontosságú kérdésekben, mint például az iszlám forradalom örökségének továbbvitele, a regionális hatalmi státuszra való törekvés politikája, beleértve az iráni nukleáris és rakétaprogramot, a különböző irányzatok között nemzeti konszenzus alakult ki.

A választópolgárok jelölt-preferenciáját és részvételi hajlandóságát vizsgáló közvélemény-kutatások adatai igen nagy eltérést mutatnak, azonban a legtöbb közvélemény-kutató cég mérései alapján Mohamed Báqer Qalibáf (az iráni parlament jelenlegi elnöke, Teherán volt polgármestere), Szaid Dzsalili (a Legfelsőbb Védelmi Tanács volt titkára, korábbi nukleáris főtárgyaló) és Maszúd Pezeskián (sebész, volt egészségügyi miniszter) számítanak a legesélyesebb jelölteknek.

A független GAMAA közvélemény-kutató cég tíz nappal a választások előtt készített felmérést, amelynek alapján a legnépszerűbb jelölt Maszúd Pezeskián (37,7 százalék), őt követi Szaid Dzsalili (29,4 százalék) és Mohamed Báqer Qalibáf (8,3 százalék). Ezzel szemben az iráni parlament kutatóközpontja, a Majles Research Center napokban közölt felmérése szerint a legnépszerűbb jelölt Mohamed Báqer Qalibáf (20,7 százalék), akit Maszúd Pezeskián (18,9 százalék) és Szaid Dzsalili (18,2 százalék) követnek.

Maszúd Pezeskián elnökjelölt transzparense egy teheráni kampányközpontban Iránban 2024. június 26-án

Maszúd Pezeskián elnökjelölt transzparense egy teheráni kampányközpontban Iránban 2024. június 26-án

Fotó: Majid Asgaripour / WANA / Reuters

Ali Hámenei hagyományosan távol tartja magát attól, hogy nyilvánosan és egyértelműen állást foglaljon bármelyik jelölt mellett. Ugyanakkor Mohamed Hátámi (1997–2005) és Haszan Róháni (2013–2021) volt reformista elnökök a közösségi médiában elhelyezett videóüzenetben nyíltan Pezeskián elnökjelöltségét <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/28/iran-elnokvalasztas-siita-ajatollah-jeloltek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden már meg is nevezte, kinek az elnökjelöltségét támogatja, Donald Trump rögtön reagált – Minden, amit Joe Biden visszalépésével kapcsolatban tudni érdemes – kövesse az Indexen!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/kulfold/2024/07/21/amerikai-egyesult-allamok-feher-haz-elnokvalasztas-joe-biden-donald-tump-kamala-harris-demokratak/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …