2024. március 2., szombatMa Lujza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
2024.03.02. Lujza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 364,00 Ft | CHF: 411,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Putyinnál is rosszabb lehet, aki őt követi majd Oroszország élén

Hirdetés

Putyinnál is rosszabb lehet, aki őt követi majd Oroszország élén

Egy napon, akár mert megbuktatják, akár mert természetes halált hal, Putyin nem lesz többé hivatalban. Tekintettel ukrajnai akciójának katasztrofális eredményeire, valamint sui generis jellegére, sokan azt jósolják, hogy bárki is követi őt a hivatalban, az kevésbé féktelen nacionalista lesz. Az új Oroszország, remélik, végre egy normális állam lesz, vagyis viszonylag liberális és demokratikus – írja a Foreign Affairs hasábjain megjelent elemzésében Jade McGlynn, a King’s College hadtudományi tanszékének kutatója és Kirill Shamiev, a European Council on Foreign Relations nevű think-thank vendégkutatója. 

Valójában az oroszországi tendenciák egy másik, Putyin utáni végkifejlet felé mutatnak: a nacionalizmus egy hangsúlyosabb formája felé. Putyin nacionalizmusa birodalmi jellegű, a hangsúlyt Oroszország külföldi uralmára és az állam otthoni megerősítésére helyezte. Az oroszok azonban Putyin után valószínűleg egy olyan vezetőre vágynak, aki osztja elitellenességüket, és megsebzett büszkeségük enyhítését ígéri. Az orosz politikában már most is erős etnonacionalista áramlatok vannak.

Az orosz etnonacionalisták a muszlimokat, a közép-ázsiai bevándorlókat és a korrupt elitet okolják Oroszország problémáiért,

Hirdetés

és azt ígérik, hogy újra naggyá teszik Oroszországot. Azzal érvelnek, hogy az államnak el kell kezdenie az orosz etnikumúak igényeit szolgálni. Könnyen elképzelhető, hogy vonzerejük az orosz imperializmussal csak növekedni fog.

Azok számára, akik ismerik az orosz történelmet, ez nem megnyugtató kilátás. Az 1990-es években, a szovjet összeomlás után Oroszországban és környékén fellángoltak az etnikai feszültségek. Nagyrészt etnikai sérelmek által motivált háborúk törtek ki Csecsenföldön, Jugoszláviában, Grúziában, Moldovában, Tádzsikisztánban, Azerbajdzsánban és Örményországban. Az etnonacionalizmusba való belesüllyedés újra felszínre hozná a meglévő sérelmeket, és nemcsak a démonizált kisebbségi csoportokat, hanem magát Oroszország stabilitását és egységét is veszélyeztetné. Arról, hogy mekkora veszélyt rejtenek a mai Oroszországban is a befagyott posztszovjet konfliktusok, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Egy állam, számos nép

Oroszország mindig is rendkívül sokszínű nemzet volt, több mint 180 különböző népcsoporttal a területén. Ezek közül a legtöbben mindig is az oroszok, a keleti szlávok voltak, akiknek közös nyelve az orosz, és történelmi vallásuk az ortodox kereszténység. Az orosz etnonacionalizmus a XIX. század elején kezdődött a szlavofil mozgalom megjelenésével, amely az összes szláv népnek az orosz cár uralma alatti egyesítését követelte. A XX. század elején egy másik jelentős nacionalista csoport, a Fekete Százak, egy szélsőséges, cárpárti mozgalom emelkedett fel, amely szerint csak az etnikai oroszok lehetnek az orosz nemzet igazi tagjai.

Az Orosz Birodalom 1917-es összeomlása azonban az orosz etnonacionalista mozgalmak elfojtásához vezetett. A bolsevikok – akiket Lenin sovinizmussal szembeni ellenszenve, valamint a politikai ellenfeleik kiirtására irányuló vágya motivált – bebörtönözték, száműzték vagy kivégezték az orosz nacionalistákat. Hogy Oroszországon kívül vonzóbbnak tűnjenek, még a Szovjetunión belül is segítették a nem orosz nemzeti identitások megerősítését. Biztosították például, hogy Ukrajnában minden iskolás gyermeket ukránul tanítsanak. A különböző tagköztársaságokban a helyi etnikai vezetőkre ruházták a hatalmat.

Amikor azonban Sztálin hatalomra került, tömeges, elnyomó kampánya részeként kiiktatta ezeket a helyi eliteket, külföldi ügynököknek tartva őket. A II. világháború előtt és után a szovjet politika még inkább Oroszország-központúvá vált, ahogy Sztálin központosította a hatalmat. Az egész Szovjetunióban oroszosította a nyelvet és a kultúrát, és a szovjet panteonba birodalmi orosz hősöket vett fel. A Szovjetunió sok belső kritikusa azonban úgy vélte, hogy Moszkva valójában elhanyagolja az orosz etnikumúakat. Végül is a Szovjetunió elhallgattatta az orosz értelmiségieket és elnyomta az ortodox egyházat.

Oroszország volt az egyetlen szovjet köztársaság, amelynek nem volt saját nemzeti kommunista pártja. Nem meglepő tehát, hogy sok szovjet disszidens, másként gondolkodó – leginkább Alekszandr Szolzsenyicin – etnonacionalista volt. Az 1980-as évek végén az etnonacionalista nézetek még inkább elterjedtek, ahogy a szovjet rendszer liberalizálódott és destabilizálódott. Párhuzamos mozgalmak alakultak ki Oroszország köztársaságaiban, amelyek közül a legmarkánsabbak, például a csecsenek, az Oroszországtól való elszakadást követelték. Aztán a szovjet összeomlás káoszában az etnonacionalista csoportok úgy elszaporodtak, mint még soha korábban.

Putyin első két elnöki ciklusa alatt a nacionalista csoportok komoly fenyegetést jelentettek uralmára. Ezek között nemcsak etnonacionalisták voltak, hanem olyanok is, amelyek elutasították az etnonacionalizmust, például az eurázsiaiak, akik azt követelték, hogy Oroszország váljon civilizációs állammá, amely saját, nem nyugati utat követ. Az ultranacionalisták 2005-től kezdve évente felvonulást szerveztek, amely országszerte több tízezer tüntetőt vonzott. A régi orosz birodalmi zászló fekete, sárga és fehér csíkjait ábrázoló transzparenseket lengetve a felvonulók bevándorlóellenes, LMBTQ-ellenes és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/08/27/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-nacionalizmus-vlagyimir-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …