2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Putyin szép fokozatosan kebelezi be az orosz internet egészét

Hirdetés

Putyin szép fokozatosan kebelezi be az orosz internet egészét

– Számos országban lassítják az internetes forgalmat, egészen annak teljes blokkolásáig. Nem szívesen folyamodnánk ilyen szélsőséges intézkedésekhez. De ha kényszerítenek bennünket, akkor kénytelenek leszünk növelni az igényeinket – mondta múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök újságírói kérdésre válaszolva a szokásos, évente megszervezett sajtó-konferenciáján. Putyin ezzel arra utalt, hogy az orosz hatóságok akár a nagy nemzetközi weboldalak teljes blokkolásával is reagálhatnak bizonyos esetekben, például gyermekek védelmére hivatkozva.

A szuverén orosz internet felé vezető út

Azonban többről van itt szó, mint gyermekvédelem. 

A Kreml egyre szorosabb kontroll alá próbálja vonni az élet minden területét,

Hirdetés

és ez alól az internetes közösségi oldalak és kommunikációs platformok sem jelentenek kivételt. A folyamatnak két fő iránya van: az elmúlt években az orosz hatóságok fokozatosan létrehozták azokat a törvényi kereteket, amelyek segítségével egyre komolyabb befolyást tudnak gyakorolni az orosz internet, és az itt működő nemzetközi cégek felett. Másrészt mindent megtesznek azért, hogy saját klónokkal váltsák fel a sikeres külföldi szolgáltatásokat.

Két éve jelentették be például a Wikipedia orosz klónjának a létrehozását, amelyen több száz orosz akadémikus és szakértő dolgozna. 

A tervek szerint az orosz elektronikus enciklopédia 2022 őszén indul útjára.

2014 óta szó volt egy orosz Google klón, a “Szputnyik” kereső létrehozásáról, amelyet az állami Rosztelekom fejlesztette, de a projekt végül kudarcot vallott, és tavaly leállították.

2017 júliusában 

a távközlési szolgáltatásokat nyújtó cégeket kötelezték rá, hogy az ügyfeleik üzeneteit és teljes internetes forgalmát fél évig megőrizzék, valamint kérésre a hatóságok rendelkezésére bocsássák az üzenetváltások kódolási kulcsait.

Hiába tiltakoztak az IT cégek, hogy ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen, hiszen a kódolás és dekódolás a két végponton történik, a hatóságok hajthatatlanok maradtak.

Az első hatósági blokkolásra nem kellett sokat várni: alig egy évvel a törvény elfogadása után a biztonsági protokolljai miatt Oroszországban egyre népszerűbbé váló Telegram üzenetküldő működését 2018 elejétől próbálták ellehetetleníteni. Ám ekkor a hatóságoknak még beletört a bicskája – a Telegram bár akadozva, de tovább tudott működni, miközben az orosz internet egy jelentős része “elesett”. Az üzenetküldő végre megnyerte a csatát, a hatóságok feladták a blokkolást.

Ez azonban csak a kezdet volt: az orosz törvényhozók 2019 májusában fogadták el a “szuverén internetről” szóló törvényt, amely alapján az orosz infokommunikációs hivatal, a Roszkomnadzor irányító szerepet kapott az orosz internet – a Runet – fölött, a távközlési szolgáltatóknak pedig állami berendezéseket kellett telepíteni az orosz határt átlépő kommunikációs vezetékeken. Ez az állami berendezés, úgy nevezett Deep Packet Inspection (DPI) rendszer lehetővé tette, hogy bizonyos paraméterek szerint megszűrje az internetes forgalmat, végeredményben pedig blokkolja vagy lassítsa a hozzáférést. 

Kontroll a politikai tartalom felett

Az új rendszer sokkal szélesebb körű eszközöket adott a Kreml kezébe, mint valaha, ami már az első éles alkalmazáskor bebizonyosodott: idén márciustól a Roszkomnadzor jelentősen lelassította a Twitter elérését a mobileszközökről, mert a hatóságok szerint a közösségi oldal nem távolította el a kért tartalmakat. 

A blokkolandó oldalak és bejegyzések között ugyanakkor egyre több politikai tartalom jelent meg. Nyáron, néhány hónappal az orosz parlamenti választások előtt tiltották be a jelenleg két és fél éves börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij ellenzéki vezető weboldalát és Youtube csatornáját. Az Apple és a Google az orosz hatóságok kérésére még Navalnij mobil applikációját is eltávolította az App Store-ból és Google Play-ből. Az orosz sajtó pedig egyre több felszólítást kapott a Roszkomnadzortól bizonyos cikkek, például korrupciós oknyomozó riportok eltávolítására. Ennek az elmulasztása az egész sajtótermék betiltását és eltávolítását vonhatja magával az orosz interneten. Nyáron a hatóságok blokkolták a legnépszerűbb VPN szolgáltatások elérését, decemberben pedig a korlátozások megkerülését és anonimizálást lehetővé tevő Tor böngészőt is. A felhasználók lehetőségei tovább szűkültek.

A Twitter jelenleg, több mint kilenc hónap elteltével is le van lassítva Oroszországban, és e mellé az amerikai IT vállalat még egy félmillió dolláros bírságot is kapott.

Az együttműködés a Navalnij ügyében azonban a Google-t sem védte meg a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/29/kreml-orosz-internet-vkontakte-putyin-kirijenko/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szexuálisan bántalmazták a nőjogi aktivistát, miután lehallgatták a Pegasus-kémszoftverrel

Szexuálisan bántalmazták a nőjogi aktivistát, miután lehallgatták a Pegasus-kémszoftverrel

Két nőjogi aktivistának telepítették a telefonjára a Pegasus-kémszoftvert Bahreinben és Jordániában a Front Line Defenders …