2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Putyin nélkül tanácskoztak a G20-on, amit senki sem tekint a biztonsági kérdések fórumának

Hirdetés

Putyin nélkül tanácskoztak a G20-on, amit senki sem tekint a biztonsági kérdések fórumának

A G20-ak vezetői kétnapos csúcstalálkozón találkoztak, amelynek az indonéz G20-elnökség adott otthont Balin. Indonézia az elnökséget 2021. december 1. és 2022. november 30. között tölti be. Elnöksége alatt az indonéz G20-elnökség a Covid−19 világjárványra, és az azzal kapcsolatos kihívások kezelésére összpontosított. Három fő prioritást neveztek meg elnöklésük kezdetén:

  • globális egészségügyi helyzet,
  • digitális átalakítások,
  • fenntartható energia.

A G20 egy olyan szervezet, amely a világ legnagyobb gazdaságait köti össze, közéjük tartozik Argentína, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, a Koreai Köztársaság, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Törökország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az Európai Unió. Ezen felül állandó vendégként vesz részt Spanyolország is a találkozókon.

Az idei csúcstalálkozót beárnyékolja az orosz−ukrán háború, így nem is volt kétség afelől, hogy kiemelt figyelmet fognak kapni az Ukrajna elleni támadások. A csúcstalálkozón részt vevő világvezetők a tanácskozás végén konszenzusra jutottak, és az ülést egy olyan nyilatkozattal zárták, amely szerint

Hirdetés

A legtöbb tag határozottan elítélte az ukrajnai háborút, és hangsúlyozta, hogy az óriási emberi szenvedést okozott és súlyosbította a világgazdaságban meglévő problémákat azáltal, hogy korlátozta a növekedést, növelte az inflációt, megzavarta az ellátási láncokat, növelte az energia- és élelmiszerellátás bizonytalanságát, valamint növelte a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatokat. Voltak más nézetek, különböző helyzetértékelések és szankciók.

A nyilatkozat szerint a G20-ak vezetői nem tekintik a szervezetet „a biztonsági kérdések megvitatásának fórumának”.

Tudomásul vesszük, hogy a biztonsági kérdések komoly hatással lehetnek a világgazdaságra

− tették hozzá a G20-ak vezetői.

Putyin nem volt ott

Ukrajna volt a csúcstalálkozó egyik fő témája, bár Vlagyimir Putyin orosz államfő nem ment el Balira, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is csak videokapcsolaton keresztül beszélt. A Lengyelország területén lezuhant rakéta, amely két ember halálát okozta, csak tovább növelte a kérdés aktualitását.

Az orosz elnököt a tanácskozáson Szergej Lavrov orosz külügyminiszter képviselte, és több világvezetővel is folytatott zárt ajtós beszélgetéseket, többek között Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. Beszélgetésük részletei nem ismertek, de a francia vezető az orosz miniszter szerint megismételte, hogy kész tárgyalni Putyinnal Ukrajnáról.

Lavrov ezen kívül tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral a gabonamegállapodásról, amelynek az ukrán exportra vonatkozó része november 19-én jár le. Az orosz külügyminiszter szerint Guterres „megesküdött neki”, hogy a világszervezetnek a megállapodásból eredő kötelezettségeinek teljesítése „kiemelt kérdés”.

Találkozott még kínai és török kollégájával is, Wang Yivel és Mevlüt Cavusogluval. A kínai miniszter különösen azt hangsúlyozta, hogy Peking „objektív és tisztességes álláspontot” képvisel Ukrajnával kapcsolatban, és „konstruktív szerepet játszik a béketárgyalások elősegítésében”, valamint kész együttműködni Moszkvával a többpólusú világ előmozdítása érdekében.

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart a G20-csúcstalálkozó befejezését követően Nusa Duában 2022. november 16-án

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart a G20-csúcstalálkozó befejezését követően Nusa Duában 2022. november 16-án

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Sürgősségi találkozó Lengyelország miatt

A G7-ek és a NATO-országok vezetői szerda reggel Balin gyűltek össze egy rendkívüli ülésre a lengyelországi incidens miatt. A találkozón részt vett Joe Biden amerikai elnök, Rishi Sunak brit és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, olasz, kanadai és holland kollégájuk, George Meloni, Justin Trudeau és Mark Rutte, Emmanuel Macron francia elnök és Fumio Kisida japán miniszterelnök, valamint Charles Michel, az Európai Tanács vezetője és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

A nyugati országok közösen határozzák meg a következő lépéseket az incidenssel kapcsolatban, miután kivizsgálják azt − mondta Biden a találkozó után. Az összegyűltek között „teljes volt az egyetértés” − fogalmazott az amerikai elnök.

A rendkívüli ülés miatt a G20-csúcstalálkozó menetrendjét át kellett ütemezni. Ez pedig a kétoldalú találkozókat is érintette, így a brit miniszterelnök nem tudott először találkozni Hszi Csin-pinggel.

Joe Biden tárgyalt kínai kollégájával

Joe Biden és Hszi Csin-ping hétfőn Balin tartott pozitív kétoldalú találkozója szintén fontos elem a feszült nemzetközi helyzet stabilizálásában. A tárgyalások elején elhangzott rövid üdvözlő beszédében a kínai vezető hangsúlyozta:

jelenleg a két ország kapcsolatai nem olyanok, mint amilyet népeink és a nemzetközi közösség elvárna tőlünk. A két nagy ország vezetőjeként ki kell jelölnünk a helyes irányt. Meg kell találnunk a helyes irányt a jövőbeli kétoldalú kapcsolatok számára, és magasabb szintre kell emelnünk ezeket a kapcsolatokat.

Biden is egyetértett azzal, hogy a személyes találkozókat semmi sem helyettesítheti, majd hozzátette:

elkötelezett vagyok amellett, hogy nyitva tartsuk a kommunikációs csatornákat a legfelső szinten éppúgy, mint kormányzati szinten. Nemzeteink vezetőjeként felelősségünk van abban, hogy megmutassuk, Kína és az USA képes rendezni nézeteltéréseit, megakadályozni, hogy a versengés konfliktusközeli helyzetet eredményezzen, és megtalálni, miként tudunk közösen megoldani sürgős, globális problémákat.

A tárgyaláson nem írtak alá semmiféle […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/16/g20-bali-csucstalalkozo-indonezia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három férfi tizenegy napot élt túl egy tankerhajó kormánylapátján

Három férfi tizenegy napot élt túl egy tankerhajó kormánylapátján

A spanyol parti őrség kimentett három férfit, akik egy Nigériából a Kanári-szigetekre érkező tartályhajón, közvetlenül a …