2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Putyin már csak másodhegedűs lenne a kínai elnök mellett?

Hirdetés

Putyin már csak másodhegedűs lenne a kínai elnök mellett?

Oroszország külpolitikája évszázadok óta egy folyamatosan lengő ingára emlékeztet. Időnként Oroszország nyugat felé, Európa felé tekint, és az ország az európai civilizáció tagadhatatlan részének tekinti magát. Máskor az inga az ellenkező irányba lendül, és Oroszország keletre tekint. Vezetői a nyugati civilizációt, a nyugati értékeket szidják, és kijelentik, hogy Oroszország jövője Ázsiában van − írja elemzésében a BBC Oroszországért felelős szerkesztője, moszkvai tudósítója, Steve Rosenberg.

Mint írja, „Vlagyimir Putyinnal az orosz inga határozottan kelet felé lendült”. Rosenberg szerint Ukrajna lerohanása miatt Oroszország a Nyugat „páriájává” vált, országát pedig szankciókkal sújtották, míg Joe Biden amerikai elnök „gyilkos diktátornak” nevezte Putyint, Liz Truss brit miniszterelnök pedig korábban „kétségbeesett szélhámosnak” nevezte.

Kína elnöke azonban egészen más nyelvezetet használ.

Hirdetés

Kedves régi barátom!

− üdvözölte Hszi Csin-ping az orosz vezetőt, akivel egy regionális csúcstalálkozó alkalmával találkozott az üzbegisztáni Szamarkandban.

Putyin elnök a maga részéről dicsérte a „Kína és Oroszország közötti barátságot” és „átfogó stratégiai partnerségüket”.

A két vezető hasonló világnézetet vall az elemzés szerint, ugyanis mindketten egy alternatív világrend gondolatát támogatják: egy „többpólusú világot”, amelyben országaik a Nyugat, különösen az Egyesült Államok ellensúlyaként működnek.

Tehát Putyin és Hszi örök barátok? 

− teszi fel a kérdést Rosenberg, aki úgy látja: Putyin ukrajnai inváziója, amely nem a tervek szerint alakult, meggyengítette Oroszországot.

Hozzátette: a  Kreml elismeri, hogy az orosz hadsereg „jelentős veszteségeket” szenvedett el, miközben a nyugati szankciók erős nyomás alá helyezik a gazdaságot. Az orosz-kínai kapcsolatokban egyre inkább úgy érződik, hogy Oroszország a junior partner.

Putyin elismerte

Az elemzésből az is kiderül, hogy a Kreml váratlanul elismerte, hogy Oroszország úgynevezett különleges katonai művelete <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/16/oroszorszag-kina-hszi-csin-ping-vlagyimir-putyin/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közúti balesetben halt meg egy vajdasági kézilabdázó

Pénteken halálos közúti balesetet szenvedett Marija Pavlović, 1988-as születésű, temerini kézilabdázó. A Vajdasági Kézilabda Szövetség …