2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Putyin dönthet az Európai Unió következő tagjáról

Hirdetés

Putyin dönthet az Európai Unió következő tagjáról

Örményország egy, a Kaukázusban elterülő, apró szovjet utódállam, amely két szomszédjával is pocsék kapcsolatot ápol. Törökországgal az Oszmán Birodalom idején az örmények ellen elkövetett népirtás miatt (amelyet a modern Törökország tagad), Azerbajdzsánnal pedig már a Szovjetunió szétesésének idején kirobbant azeri–örmény etnikai konfliktus okán, amely váltakozó intenzitással 35 éve dúl. Örményország egyedül nem képes megvédeni magát a két erős és ellenséges szomszédtól, ezért belépett az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetébe (KBSZSZ), amit gyakran emlegetnek keleti NATO-ként is. Azonban

Moszkva nem nyújtott katonai támogatást JerEvánnak, amikor 2020-ban ismét kiújult a konfliktus Azerbajdzsánnal.

Hirdetés

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Athénban 2024. február 27-én

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Athénban 2024. február 27-én

Fotó: Aris Messinis / AFP

A jereváni kormány mindezt hátbaszúrásként értékelte, ezért az utóbbi években Örményország hangyányi léptekkel próbált egyre messzebb és messzebb kerülni orosz szövetségesétől.

Miközben ez az óvatos távolodás zajlott, az örmény kormány Nikol Pasinján miniszterelnök vezetésével a nyugati országokkal való kapcsolatok javításán is dolgozott. Viszont ami a Nyugatra sodródást illeti, az ukrajnai háború kezdete óta eléggé felgyorsultak az események. Például a kaukázusi ország 2023 őszén közös hadgyakorlatot tartott az Egyesült Államokkal, fegyvereket vásárolt Franciaországtól, és humanitárius segélyt küldött a papíron szövetséges Oroszországgal háborút vívó Ukrajnának.

Pasinján miniszterelnök nemrégiben azt is kijelentette, hogy – az elmulasztott katonai segítségnyújtás miatt – Örményország nem tekint többé valós szövetségesként Moszkvára.

A következő megálló: Brüsszel

A múlt hétvégén Ararat Mirzoyan örmény külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az uniós tagsági kérelem benyújtásáról már tárgyalnak belföldön. Az Európai Parlament pedig elfogadta azt az indítványt, amely Örményország jelöltségének mérlegelését szorgalmazza. Az uniós intézmény úgy látja, hogy a kaukázusi ország elkötelezett az olyan közös európai értékek mellett, mint a demokrácia, a jogállamiság, valamint az emberi és alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása. Úgy tűnik, hogy minden adott ahhoz, hogy Jereván hamarosan elkezdhesse az Európai Unióhoz való csatlakozás hosszú procedúráját.

Azonban van néhány bökkenő a tagsággal: az országban jelenleg is orosz katonák ezrei állomásoznak, és a gazdaság jelentős mértékben kiszolgáltatott Moszkvának.

A 2010-es és a 2020-as években több szovjet utódállam (például Ukrajna, Moldova és Georgia) egyértelműen Nyugat-barát külpolitikát folytatott, amely végül is kifizetődő volt számukra, ugyanis már mindhárom állam az Európai Unió tagjelöltje. Jereván ugyanezt az utat nagyrészt biztonsági okokból nem engedhette meg magának.

Egy milicista nézi egy azeri rakéta által lerombolt ház romjait Martuni faluban, a Hegyi Karabah és Azerbajdzsán hadserege közötti összecsapások során 2020. október 11-én

Egy milicista nézi egy azeri rakéta által lerombolt ház romjait Martuni faluban, a Hegyi Karabah és Azerbajdzsán hadserege közötti összecsapások során 2020. október 11-én

Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / Getty Images Hungary

Az ország vezetői még a 2018-as forradalom után is naiv reményt tápláltak, hogy a földrajzilag közelebb elhelyezkedő hatalommal, azaz az Oroszországgal ápolt szoros viszony garanciát nyújthat majd Örményország területi egységére. Azonban Vlagyimir Putyinék semmit sem tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a Hegyi-Karabah elvesztését – amely egy örmény enklávé volt teljesen körbezárva Azerbajdzsánban.

Érdemes hozzátenni, hogy A Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint nem Örményország része, a Jereván által támogatott fegyveres csoportok illegálisan tartották megszállás alatt a területet.

Ezért amikor Baku tavaly bevonult a térségbe, az nagyrészt összhangban volt a nemzetközi törvényekkel. A háborúból ezért nem is lett komoly nemzetközi válság, viszont a konfliktus miatt mintegy 100 ezer örmény kényszerült elhagyni az otthonát.

Az orosz befolyás elég nyomasztó

A 2018-as örményországi „bársonyos forradalom” óta – amely során a Moszkva-barát elitet kiszorították a kormányzati pozíciókból –, Örményország megerősítette a polgári jogokat és enyhített a szólásszabadság korlátozásán.

Örményország még a szomszédos Georgiánál is jobban áll az állampolgári jogok tekintetében, pedig Tbiliszi már tagjelölti státuszt kapott az Európai Uniótól.

A grúzok egyébként annak ellenére csatlakozhattak az európai család külső klubjához, hogy Brüsszelnek elég komoly fejfájást okoznak. A Grúz Álom névre keresztelt kormánypárt ugyanis egyelőre nem hajlandó végrehajtani azokat a reformokat, amelyek elősegítenék a több mint tíz éve tartó egypárti hibrid rezsim felszámolását, sőt egyes elemzők szerint Georgia zsarolással szerezte meg a tagjelölti státuszt.

A demokratikus fordulat mellett azonban meg kell jegyezni, hogy továbbra is jelentős az orosz befolyás Örményországban. Az orosz hadsereg ellenőrzi a határokat, de orosz szereplők birtokolják az energiahálózatot és a vasutakat, továbbá gyakorlatilag monopóliummal rendelkeznek a gabona, a gáz és az üzemanyag behozatalában.

Amennyiben a kaukázusi állam tényleg elkötelezetten szeretne az Európai Unió tagja lenni, ahhoz előbb teljes mértékben helyre kellene állítania a szuverenitását.

Azaz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/19/europai-unio-tagjelolt-ormenyorszag-vlagyimir-putyin-csatlakozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként szombaton elfogadta a TikTok betiltását …