2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Putyin atomot is dobhat, de elképzelhető, hogy beéri a Donbásszal

Hirdetés

Putyin atomot is dobhat, de elképzelhető, hogy beéri a Donbásszal

A Kijev és Csernyigov körüli korai kudarcokat az oroszok déli és keleti előrenyomulása ellensúlyozta. Ezek taktikai visszavonulásként és így orosz választásként igazolhatók, függetlenül attól, hogy valóban azok voltak-e. Ezzel szemben az orosz katonák szeptember 10-i visszavonulása Harkov oblasztyban egyértelműen azt mutatja, hogy az ukrán haderő kényszeríti az oroszokat a visszavonulásra, mostanra már egészen a február 24-e előtti határvonalig.

Putyin terve két pilléren nyugszik – írja a Foreign Affairs nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szaklap. Az egyik a háború hosszú távú fenntartása egy békeidőben működő orosz hadsereggel, miután azt feltételezte, hogy Ukrajna hadserege gyengébb, és hogy egy elhúzódó háború Oroszországnak kedvez. A másik az, hogy az orosz társadalom továbbra is elszigetelve marad a háborútól, feltételezve, hogy Putyin képes fenntartani a hazai támogatás magas szintjét mindaddig, amíg az orosz lakosság nincsen közvetlenül kitéve a háború hatásainak.

Ukrajna Harkov környéki harctéri sikerei azonban drámaian felborították ezeket a számításokat. Putyin most nehéz döntések előtt áll. Fönntarthatja az orosz hadsereg korlátozott részvétel a háborúban, vagy elrendelheti az általános mozgósítást.

Hirdetés

Mindkét lehetőség komoly veszélyt jelent a Putyin-rezsim legitimitására nézve.

Ha viszont az előbbit választja, Putyin akár a közvetlen vereséget is kockáztathatná.

Természetesen Putyin ezen lehetőségek közül lehet, hogy egyiket sem fogja választani. Megpróbálhatja megváltoztatni a háborút azáltal, hogy megtalálja a középutat a teljes mozgósítás és a status quo folytatása között. Ilyen helyzet állt elő 2014-ben a Krím annektálása után a Donbászban, vagy 2015-ben Szíriában, hiszen a politikai stabilitást azóta sem tudta előmozdítani Putyin Bassár el-Aszadnak nyújtott katonai segítsége.

Szakértőket kérdeztünk arról, hogy milyen orosz válaszlépéseket tartanak valószínűnek azok után, hogy az ukrán ellentámadás látványos sikereket tudott elérni.

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa szerint először mindenképpen azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen politikai céljai voltak az oroszoknak, és azt hogyan akarták megvalósítani. Oroszország a szakértő szerint három dolgot akar elkerülni:

  • az ország területi integritásának sérülését
  • a rezsim bukását
  • Ukrajna NATO-csatlakozását

„Orosz vezetés alatt nem egy embert, hanem egy teljes elitet értünk. Ukrajna NATO-csatlakozása pedig Oroszország területi integritását, valamint az uralkodó rezsimet is veszélyezteti” – fogalmazott Robert C. Castel.

Jójárt Krisztián, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa az ukrán ellentámadás következményeiből, valamint az orosz védelmi minisztérium kommunikációjából indult ki.

A szakértő szerint azzal, hogy az ukránok sikeresen fölszabadították Harkovot, és az Oszkol folyóig jutottak, vélhetően stabilizálni tudják helyzetüket, így az északkeleti részeken a jelenlegi orosz haderőnek szinte lehetetlen lenne újabb offenzívába kezdeni. Hozzátette, az ukrán haderő jelenleg Liman bekerítésén dolgozik, más hírek szerint már el is foglalta azt, és közvetlenül az orosz pozíciókat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/20/oroszorszag-ukrajna-putyin-haboru-nuklearis-fegyverek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

12 nap után egy folyóban találtak meg egy eltűnt gyereket Japánban

A kislány szeptember 23-án tűnt el. Egy meleg, átlagos szeptemberi napon, nem sokkal dél előtt …