2020. december 2., szerdaMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Portré Joe Bidenről, aki januárban átveszi a Fehér Házat

Hirdetés

Portré Joe Bidenről, aki januárban átveszi a Fehér Házat

Édesapám és édesanyám is hitt abban: ha az Egyesült Államok elnöke akarok lenni, akkor simán lehetek akár alelnök is

– mondta egyszer az ifjabb Joseph Robinette Biden, aki

jövőre simán lehet elnök is. 

Hirdetés

Minden valószínűség szerint ugyanis legyőzte Donald Trumpot, és immár megválasztott elnökként várhatja január 20-i beiktatását. 

Volt, hogy eltartották 

Ír, angol és francia származású, négygyermekes katolikus családban született 1942-ben, a pennsylvaniai Scrantonban. A Biden család anyagi hátterét illetően ellentmondásos történeteket olvasni: egyes források szegény, mások szerint dúsgazdag, tőkés családból származik. Mindkettőben van igazság, de az utóbbi áll közelebb a valósághoz. Önéletrajzi könyvében Biden azt írta, édesapja a legnagyobb jómódban nőtt fel, ahogy fogalmazott „vadászatokra járt, gyorsan hajtott és sűrűn utazott repülővel”. A családtól kapott bútorvállalkozása csődbe ment, ezért Biden életében valóban volt időszak, amikor apja bojlerszereléssel, autókereskedőként tartotta el.

Biden első feleségét, Neilia Huntert 24 évesen, a Bahamákon ismerte meg. 1966-ban házasodtak össze, majd két fiú- és egy lánygyermekük született. 1972-ben, pár nappal szenteste előtt azonban Neilia a három gyerekükkel karácsonyfáért indult, és autójukkal egy kamionnak ütköztek. Biden felesége és lányuk, Naomi, a kórházban életüket vesztették, két fiuk, Beau és Hunter súlyos sérülésekkel élték túl a balesetet.

Joe Biden családjával, 2008-ban

Joe Biden családjával, 2008-ban

Fotó: Andy Cross / Getty Images Hungary

Emlékiratai szerint Joe Biden mély depresszióba esett, 1975-ben azonban bátyja, Frank bemutatta egy angol szakos egyetemistának, Jill Jacobsnak. 1977-ben kötöttek házasságot, közös gyermekük, Ashley Blazer Biden négy évvel később született. Nászutukat Tom Lantos, magyar származású kongresszusi képviselő ötletére a Balatonon töltötték. 

Sosem akartam polgármester lenni, mert az igazi munka, ott teljesíteni kell. Így lettem 36 éven át szenátor

  • – mondta egyszer. 

Biden már egész fiatalon ismerkedett a politikusszakmával, az általános iskolában és a középiskolában is diákköri képviselőnek választották meg. Az egyetemen történelem, politológia és angol szakon végzett, átlagos eredménnyel: az évfolyam 688 fős hallgatói rangsorában csak az 506. helyet érte el. Ezt követően jogot hallgatott és egy republikánus politikus ügyvédi irodájában dolgozott. Érdekes, hogy az 1960-as években egy delaware-i republikánus kormányzó kampányát támogatta.

1969-ben lépett be a Demokrata Pártba, majd 1972-ben Delaware állam szenátora lett. Ekkor vesztette el első feleségét és lánygyermekét, ám nem lépett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2020/11/07/o_amerika_kovetkezo_elnoke/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Idén a franciák se nagyon fognak síelni

Miután a franciaországi sífelvonók a koronavírus-járvány miatt az év végi ünnepek idejére nem nyithatnak ki, …