2024. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
2024.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 389,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Politikai földrengés közeleg, és a lökéshullámokat mi is megérezhetjük

Hirdetés

Politikai földrengés közeleg, és a lökéshullámokat mi is megérezhetjük

Idén ismét elővették a javaslatot, sőt Georgia (korábbi nevén Grúzia) parlamentje már a második olvasatban is elfogadta a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvényt, amelynek értelmében minden olyan szervezetnek és sajtóorgánumnak, amely támogatásának több mint 20 százalékát külföldről kapja, regisztrálnia kell magát. Vasárnapra azonban a dolgok túlléptek önmagukon, amikor több tízezer ember vonult a georgiai főváros, Tbiliszi utcáira, hogy tiltakozzon. A megmozdulásokat főként ifjúsági és diákszervezetek vezetik, a grúz ellenzék a háttérből támogatja a tiltakozásokat.

A résztvevőket leginkább az háborítja fel, hogy a javaslat lemásolja a mintegy 10 éve bevezetett hasonló orosz törvényt, amelynek segítségével Vlagyimir Putyinnak sikerült megerősíteni hatalmát és semlegesíteni az orosz ellenzék és a kritikus sajtó zömét. Hasonlóképpen ment végbe a folyamat Belaruszban is.

Féltik az uniós csatlakozást

Georgia tavaly decemberben lett az Európai Unió tagjelöltje, és az emberek nagy része úgy véli, hogy a most tervezett törvények kérdésessé teszik, valóban megfelelt-e a kaukázusi állam a koppenhágai kritériumoknak (például működő piacgazdaság, jogállamiság, uniós jogszabályok jogrendszerbe építése), amelyek a tagjelölti státusz feltételei.

Hirdetés

Az Index kérdésére, hogy a mostani megmozdulások érdemben befolyásolhatják-e a kormányzó Grúz Álom párt újrázási esélyeit az őszi választásokon, Seremet Sándor, a térség szakértője azt mondja, hogy nehéz ezt megjósolni. Szerinte ha megnézzük a tavaly év végén készült közvélemény-kutatásokat, azt láthatjuk, hogy a grúzok 86 százaléka támogatja az ország uniós integrációját, a kormányzó Grúz Álom pedig ezt tekinti Grúzia első számú külpolitikai prioritásának.

A tüntetők elsősorban az ország demokratikus értékeinek megőrzéséért és a civil társadalom működésének fennmaradásáért küzdenek, amelyet szerintük az elfogadott törvény jelentősen csorbít. Az említett felmérésből derült ki az is, hogy az ország lakosságának három legfőbb problémája:

  • a munkanélküliség,
  • az árak növekedése és
  • a szegénység.

Az uniós csatlakozástól az emberek a biztonsági prioritások mellett ezeknek a problémáknak a megoldását várják. A Grúz Álom pozíciói ugyan gyengültek az évek során, de liberális ellenzéke egyelőre nem tudott győzelmet aratni felette. Emellett az EU-integráció fő mérföldköveit is a mostani kormányzó párt érte el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/03/gruzia-georgia-zavargasok-kulfoldi-ugynok-torvenyjavaslat-gruz-alom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új ópiumtermelő nagyhatalom született, és a világ semmit sem tehet

Hatalomátvételüket követően a tálibok ismét betiltották a máktermesztést az addig a világpiac fő exportőrének számító …