2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Politico: Ukrajnában durva támadások indultak a kormányzati korrupciót firtató újságírók ellen

Hirdetés

Politico: Ukrajnában durva támadások indultak a kormányzati korrupciót firtató újságírók ellen

Jevhenyij Sulhat ukrán oknyomozó újságíró egy történetet akart közzétenni az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) korrupciójáról, amikor egyenruhás katonák egy zsúfolt bevásárlóközpontban megkersték, és megpróbáltak átadni neki egy katonai behívót – írja a Politico.

Az újságíró úgy értékelte a történést, hogy az SZBU az elhallgatására törekszik.

Ezt megfélemlítésnek és újságírói tevékenységem akadályozásának tekintem

– mondta Sulhat, hozzátéve, hogy az áprilisi incidens közvetlenül azután történt, hogy kapcsolatba lépett az SZBU-val a történet megírása kapcsán.

Hirdetés

Jevhenyij Sulhat azonban nem ijedt meg, a behívót nem fogadta el, helyette feljelentést tett.

A Politico szerint azonban nem ő az egyedüli, akinek ilyen kellemetlen élményben volt része. Más újságírók, megfigyelők és a kormánnyal szemben kritikus kérdésekkel foglalkozó civil szervezeteknél dolgozó személyek ugyancsak arra figyelmeztetnek, hogy a kormány és a magas rangú tisztviselők az emberek elhallgattatására használják hatalmukat.

A vezetés ragaszkodik ahhoz, hogy nem ő áll az ilyen incidensek hátterében.

Úgy vélem, hogy a büntetőjogi eszközök alkalmazása bármely személyre – beleértve a közéleti aktivistákat is – nyomásgyakorlás céljából elfogadhatatlan, és az ilyen tényeket azonnal jelenteni kell az illetékes hatóságoknak

– mondta a Politicónak Oleh Tatarov, az elnöki hivatal bűnöldöző szerveket felügyelő helyettes vezetője.

Az incidensek mégis szaporodnak. Vitalij Sabunyin, Ukrajna legbefolyásosabb megfigyelőszervének, a Korrupcióellenes Akcióközpont vezetője azzal vádolja Tatarovot, hogy ő áll a támadása mögött. A Korrupcióellenes Akcióközpont vezetőjét azzal vádolják, hogy helytelenül bocsátották el egy élvonalbeli egységtől, hogy biztonságosabb helyre kerülhessen a fővárosban.

Sabunyin ellen az Állami Nyomozó Iroda nem csak a katonai szolgálat megkerülése és egy harci egységből való illegális áthelyezés miatt indított vizsgálatot, hanem azért is, mert nem adott át egy önkéntesek által vásárolt autót a katonai egységének. Sabunyin és az adományozók azonban tagadják a vádakat.

„Ha valaki mindenkitől megköveteli a törvények betartását, akkor példát kell mutatnia” – mondta Rosztiszlav Kravec kijevi ügyvéd.

Sabunyin kitart amellett, hogy az áthelyezés jogszerű volt, és Tatarovot azzal vádolja, hogy ő áll a nyomozás mögött.

Miért keres engem az elnöki hivatal? Talán azért, mert arról beszélek, hogy Tatarov hogyan irányítja Ukrajna bűnüldöző rendszerét? Vagy azért, mert a Korrupcióellenes Akcióközpont módszeresen megsemmisíti a hatóságok antidemokratikus kezdeményezéseit

– írta Sabunyin Facebook-bejegyzésében.

„Nehezen tudom elképzelni, hogyan vádolhatnak meg a kötelességmulasztással, ha az invázió első napjaiban önként jelentkeztem Kijevben” – mondta, hozzátéve, hogy egységét távolabbra tolták frontvonaltól, mielőtt áthelyezték volna.

Tatarov tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy tisztában van azzal, hogy Sabunyin mennyit tett Ukrajna megreformálásáért és a korrupció elleni küzdelemért. „Feladataim közé tartozik az Igazságügyi Minisztérium és a Jogpolitikai Igazgatóság koordinálása, amely semmilyen módon nem befolyásolhatja egyetlen olyan rendvédelmi szerv tevékenységét sem, amelynek nyomozói függetlenek” – mondta Oleh Tatarov.

A Politico megkereste az Állami Nyomozóirodát is, de nem reagáltak a Sabunyin ügyével kapcsolatos kérdésekre.

Hasonló példák tömkelege történt az országban

Márciusban Olekszandr Szalizsenko, a politikai korrupciót leleplezésével foglalkozó Cseszno főszerkesztője volt kénytelen egy katonai bizottsághoz fordulni, hogy megmagyarázza, miért nem jelentkezett katonai szolgálatra. Az újságírónak negyedik stádiumú rákja van.

Márciusig nem volt problémám a toborzóirodával. Megpróbáltam szerződést kötni a hadsereggel, de egészségi állapotom miatt elutasították. Támogatom a hadsereget és a mozgósítást. Így számomra fájdalmas volt olvasni azt az online zaklató kampányt, amely mozgósításkerülőnek titulált

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/27/ukrajna-korrupcio-ukran-biztonsagi-szolgalat-allami-nyomozo-iroda-volodimir-zelenszkij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden már meg is nevezte, kinek az elnökjelöltségét támogatja, Donald Trump rögtön reagált – Minden, amit Joe Biden visszalépésével kapcsolatban tudni érdemes – kövesse az Indexen!

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/kulfold/2024/07/21/amerikai-egyesult-allamok-feher-haz-elnokvalasztas-joe-biden-donald-tump-kamala-harris-demokratak/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …