2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / „Piszkos alku” Brüsszelben, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket?

Hirdetés

„Piszkos alku” Brüsszelben, hogy Magyarország megkapja az uniós pénzeket?

Nem aratott osztatlan sikert az unióban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi, szoros kézfogása. Többeket aggaszt, hogy Magyarország a várományosa az EU soros elnöki tisztségének 2024 második felében, amikor olyan bizalmas információkhoz juthat hozzá, amelyeket akár Moszkvával is megoszthat.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

Főleg azonban azt nem nézik jó szemmel, hogy a magyar kormány akadályozza Ukrajna fegyvervásárlási támogatását az Európai Békekeretből.

Hirdetés

Ha felhagy a makacs ellenállással, cserébe Brüsszel feloldhatja a jogállamisági viták miatt zárolt uniós forrásokat, így hamarosan akár 13 milliárd euró folyhat be Magyarországra – írta a Spiegel.

Hasonló megállapodásról tudósított a hónap elején a Financial Times is, amely a tárgyalásokat jól ismerő forrásra hivatkozva azt jelentette: az a brüsszeli szándék, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez, ezáltal a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós, pénzügyi támogatási programhoz.

A sajtóhírekkel ellentétben az EU nem tett engedményt a magyar kormánynak Ukrajna pénzügyi támogatásáért cserébe – reagált szinte azonnal az Európai Bizottság alelnöke. Věra Jourová minden ezzel kapcsolatos információt alaptalan spekulációnak nevezett.

A magyar jogállamiság „a bóvli szintjén” maradt

Az unióban sokak szerint autokratának tartott Orbán-Putyin páros szövetsége után újabb kételyek merültek fel Magyarország finanszírozásával kapcsolatban, és szaporodnak a kritikák a „mocskosnak” tartott üzlettel kapcsolatban.

A szociáldemokrata, a zöld, a liberális és a konzervatív képviselőházi frakció költségvetési ellenőrei közös elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországnak az uniós szabálysértéseket korántsem sikerült kiküszöbölnie. A négy EP-frakció elégtelennek tartja a Magyarország által az igazságszolgáltatási rendszerben elfogadott reformokat, következésképpen a brüsszeli diplomaták egy csoportja

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/10/26/europai-unio-magyarorszag-orban-viktor-brusszel-unios-forrasok-igazsagszolgaltatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) …