2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ötven évig nem beszélhetett hőstettéről az igazi Top Gun

Hirdetés

Ötven évig nem beszélhetett hőstettéről az igazi Top Gun

A most 97 éves egykori haditengerészeti pilótának pénteken Kaliforniában egy ünnepségen adták át a haditengerészet keresztjét, a haderőnem második legmagasabb kitüntetését. Carlos Del Toro, a haditengerészetért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kitüntetésre felterjesztett tengerészek közül, akiknek a papírjait ő áttekintette, Williams esete „mindegyik közül kiemelkedett. Számomra teljesen világos volt, hogy tettei valóban rendkívüliek voltak, és abszolút megfeleltek a magas kitüntetést leíró kritériumoknak” − írta meg a CNN

1952. november 18-án Williams egy F9F Pantherrel − az amerikai haditengerészet első sugárhajtású vadászgépével − repült egy bevetésre a koreai háború idején. A USS Oriskany repülőgép-hordozóról szállt fel, amely három másik hordozóval egy kötelékben tevékenykedett a Japán-tengeren, más néven a Keleti-tengeren, mintegy 150 kilométerre Észak-Korea partjaitól.

Meglepetésükre megjelent hét szovjet MiG

Az akkor 27 éves Williams és három másik pilótatársa légijárőr-szolgálatra kapott parancsot a Koreai-félsziget legészakibb része fölött, a Jalu folyó közelében, amely elválasztja Észak-Koreát Kínától. Északkeletre található Oroszország, amely akkor a Szovjetunió része volt, és amely támogatta Észak-Koreát a konfliktusban.

Miközben az amerikai haditengerészet négy repülőgépe járőrözött, a csoport vezetője mechanikai problémákat észlelt, és kísérőgépével együtt visszaindult a partoknál lévő anyahajóra. Így Williams és kísérőgépe egyedül maradt a küldetésen. Ekkor meglepetésükre hét szovjet MiG–15-ös vadászgépet láttak meg, amelyek az amerikaiak felé tartottak.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/21/szovjetunio-egyesult-allamok-legiharc-hideghaboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pár óra elteltével zuhant ki egy ház ablakából két testvér Szlovákiában

Vasárnap délelőtt 10 óra körül a ligetfalui Vyšehradská utca egyik hétemeletes lakóháza előtti betonra esett …