2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Öt percig térdelt a nyakán, könyörgött az életéért

Hirdetés

Öt percig térdelt a nyakán, könyörgött az életéért

Épületek gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki és rendőrautók ablakait törték be, tüntetők és rendőrök csaptak össze, egy embert pedig lelőttek a minneapolisi lázadásban szerdán.

Hirdetés

A tüntetők azután vonultak utcára, hogy hétfőn egy brutális rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi. George Floyd azután halt meg, hogy az őt előállító rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról. Az esetet több kamera is rögzítette, a felvételek nyilvánosak.

Hétfő: A hivatalos rendőri jelentés

A minneapolisi rendőrség szerint a járőrök hétfő este nyolc körül egy bejelentéshez érkeztek ki egy bolthoz. Egy eladó ugyanis azt állította, Floyd hamis húszdolláros bankjegyekkel akart nála fizetni. A hivatalos rendőri jelentés szerint a járőrök kiérkezésekor Floyd egy kék autó szélvédőjén ült, és valaminek a hatása alatt lehetett, mert nem volt tiszta tudatállapotban.

A jelentés szerint a járőrök ezután felszólították, hogy lépjen távol a kocsijától, de a férfi ellenállt. “A járőröknek sikerült bilincset rakni a gyanúsítottra, és észrevették, hogy valamilyen egészségügyi problémája lehet”, ezért mentőt hívták hozzá, áll a jelentésben. A férfi nem sokkal később meghalt. 

Rendőrök a megtámadott rendőrörs tetején

Rendőrök a megtámadott rendőrörs tetején

Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Kedd: Nyilvánosságra kerülnek a felvételek

George Floyd haláláról több felvétel is készült, amik jócskán szembe mennek a hivatalos rendőri jelentéssel. A felvételek szerint ugyanis a helyszínre érkező járőrök este fél kilenc után a közérthez közel parkoló kocsijában találták Floydot, amiből

kiráncigálták a láthatóan egyáltalán nem ellenálló férfit, majd megbilincselték.

Mindezt a férfi kocsija mögötti autóból kamerázták, ahogy azt egy étterem utcai kamerája is alátámasztja, hogy Floyd együttműködik a rendőrökkel, miközben a kocsitól hátrabilincselt kezekkel a járdára vezetik, majd leültetik a földre. Pár perccel később egy járőr felhúzza a férfit a járdáról, majd ketten arrébb vezetik, erről nincs felvétel. A következő képen viszont

az egyik rendőr perceken keresztül zsebre tett kézzel a hasára fektetett Floyd nyakán térdel, aki fuldokolva folyamatosan kérleli, hagyja abba, mert nem kap levegőt.

Kérem, biztos úr, nem kapok levegőt.

Nem kapok levegőt.

Meg fogok halni.

– mondogatta Floyd. Legalább tizenötször jelezte, hogy nem kap levegőt, miközben a rendőr társa sem csinált semmit. A járókelők végig próbáltak a rendőrökre hatni, kérték őket, hogy engedjék lélegezni a földön fekvő férfit, mert már az orrából is vér folyik, de hiába. Egy idő után már egyikük azt kérte a rendőröktől, nézzék meg a férfi pulzusát, hiszen láthatóan egy ideje egyáltalán nem mozdult meg, de még ekkor sem engedték el a Floydot. 

A rendőr legalább nyolc percig szorította a lábával Floyd nyakát. Az Inside Edition megszólaltatott egy törvényszéki patológust az ügyben, aki azt mondta, ha valakit ilyen erővel nyomnak a nyakán keresztül, akár néhány másodperc is elég arra, hogy eszméletét veszítse, négy perc alatt pedig meg is halhat.

Floydot ezután kórházba szállították, ahol már csak a halálát állapították meg. Az alábbi videóban 1:06-nál látható az esetből egy részlet.

Ha valaki segítségért kiált, akkor segítened kell

Miután a felvétel nyilvánosságra került a rendőri fojtogatásról, a hivatalos rendőrségi jelentést is frissítették: “Egy férfi meghalt, miközben egészségügyi problémák léptek fel rendőri intézkedés közben” címmel, majd hozzátették, újabb információk kerültek nyilvánosságra az esettel kapcsolatban, és az FBI is csatlakozik a nyomozáshoz. És bár a rendőri jelentés szerint a járőrök testére szerelt kamerák is rögzítettek mindent, ezek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. 

Minneapolis polgármestere mindezek után azt mondta, nem tudja, hogy az első rendőri jelentés miért csak annyit írt, hogy úgy tűnt, mintha valamilyen problémája lenne a férfinak, de ő szeretné, ha az ügyben minden teljesen átlátható lenne. 

Ez pont olyan eset, amikor nem lehet elhallgatni el az igazságot, mert az igazságtól csak a városunk lesz jobb. Nem számít, mennyire csúnya vagy szörnyű is az. Ha azt mutatja, hogy intézményes rasszizmusról van szó, akkor jó, mert alátámasztja, hogy még van min dolgoznunk

– mondta a polgármester. 

Kedd délután a Twitteren közölte azt is, hogy az esettel összefüggésbe hozható négy rendőrt is kirúgtak, ez pedig “így volt helyes” szerinte. Mint írta:

Attól, hogy valaki fekete Amerikában, nem lehet halálraítélt. Öt percig azt néztük, ahogy egy fehér rendőr a nyakánál fogva a földhöz nyom egy fekete férfit. Ha azt hallod, hogy valaki segítségért kiált, akkor annak segítened kell. Ez a járőr a legalapvetőbb emberi módokon vallott kudarcot. (…) Ez a férfi valakinek a fia volt. Valakinek a családtagja. Valakinek a barátja. Egy ember volt, és számított az élete. 

My remarks delivered earlier this morning and video below. https://t.co/qC2IgWdm1T pic.twitter.com/XWXhSygaCY

— Mayor Jacob Frey (@MayorFrey) <a […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/05/28/george_floyd_minneapolis_tuntetes_rendori_tulkapas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szomszéd országokban egyre több a koronavírus-fertőzött, korlátozásokra készül a kormány

A szomszéd országokban egyre több a koronavírus-fertőzött, korlátozásokra készül a kormány

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Magyarország …