2020. november 30., hétfőMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Öt évvel a bukaresti klubtűz után még mindig áll az ügy

Hirdetés

Öt évvel a bukaresti klubtűz után még mindig áll az ügy

Öt évvel ezelőtt Bukarestben a fiatalok egy felhőtlen estére készültek, a Goodbye to Gravity – metalcore – együttes lemezbemutató koncertjére a belváros neves klubjában, a Colectivben. A zenekarral együtt több száz torokból szállt fel a The Day We Die (A nap, amikor meghalunk) című emblematikus dal, amikor a zenekar által használt pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a berendezést. Ezzel 2015. október 30-a pillanatok alatt minden idők egyik legszörnyűbb katasztrófájának dátumaként vésődött a románok emlékezetébe.

Leírhatatlan körülmények között égtek bent fiatalok, vagy taposták őket halálra a menekülők. A szerencsétlenségben végül 65 fő halt meg, több mint egyharmada később, a lepusztult állapotban lévő kórházakban, a román egészségügyben uralkodó rossz higiéniai körülmények között, fertőzésben, kezeléshez szükséges eszközök és gyógyszerek hiányában.

A népharag a kerület polgármesterét elkergette a székéből, Viktor Ponta miniszterelnök is lemondásra kényszerült, a klubtulajdonosokat perbe fogták, az egészségügyi államtitkárt több ízben is majdhogynem meglincselték. Perek garmadája után még a mai napig nincs vége az ügynek. A gyászoló hozzátartozók gyakorlatilag azóta is tévelyegnek a román jogi labirintusban. Ki tudja, mikor lesz vége? Utánajártunk. 

A román West-Balkán

A Bukarest 4. kerületében, a Tabacarilor utcában lévő Colectiv klub (magyar fordításban talán a Közös/Közösségi név áll hozzá legközelebb) egy minden műfajnak helyt adó “kultinkubátor” volt – népszerű, ismert hely. Egy régi ipari létesítményből alakították ki, sajnálatos módon a tragédia estéjén kiderült, hogy az avantgárd berendezés úgy égett, mint a gyufa. Arról nem is beszélve, hogy a több száz négyzetméteres szórakozóhelyen egy lélek nem volt, aki tudta volna, hogy hol vannak a tűzoltókészülékek. Az is kiderült a nyomozás során, hogy itt-ott találtak besült – évek óta nem ellenőrzött – palackokat is.

Hirdetés

Kapcsolódó

Tűz ütött ki egy romániai kórház intenzív osztályán, tíz koronavírusos beteg meghalt

Heten válságos állapotban vannak. A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást.

A magukat metalcore műfajba soroló Goodbye to Gravity a bukaresti alternatív szcéna ismert, közkedvelt együttese volt, akik hirtelen népszerűségre tettek szert azzal, hogy a csapat frontembere, Andrei Găluț 2008-ban megnyerte Romániában a helyi Megasztár tévés tehetségkutatót. 2015-ben adták ki második albumukat Mantras of War címmel, amit október 30-án mutattak be a Colectivben, mágnesként vonzva a rajongókat. Utoljára. 

“Hatalmas robbanás történt, majd pedig tűz tombolt egy bukaresti belvárosi klubban” – adta hírül akkor az Index is. Az első jelentések szerint az áldozatok száma 27 fő volt, legtöbbjük személyazonosságát nem is sikerült megállapítani. Costin Stucan újságíró, aki tanúja volt az eseményeknek, arról számolt be, hogy tűzijáték miatt kapott lángra a belső burkolat. A lángok azonnal felkúsztak a mennyezetre, sokan egymást taposva menekültek ki a szórakozóhelyről. A klubban életét vesztette az öt fős zenekar négy tagja is, egyedül az énekes élte túl, de ő is súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A mentés anomáliái

A tűzoltóság, rendőrség és a mentők is – belváros lévén – viszonylag hamar a helyszínre érkeztek, de a káoszba fulladt mentési akció és szervezetlenség közben a klub bejáratát eltorlaszolták először a tűzoltókocsik, majd a rendőralakulatok járművei, így a mentők csak körülményesen tudtak hozzáférni a sérültekhez. A korabeli felvételeken látszik, hogy a tűzoltók, miközben fecskendezik be a vizet, úgy húzzák ki a sérülteket, holtakat, mint a krumplis zsákokat, a földön, tócsákban, legtöbbjüknél még pulzust sem mértek, hogy megállapítsák, élők, avagy holtak. A klubtűznél jelen volt az a Raed Arafat helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója is, aki jelenleg a román Operatív Törzs Müller Cecíliája, szemmel láthatóan nem a helyzet magaslatán. Neki mégsem került állásába a tehetetlenség, nem így a polgármesternek és az akkori miniszterelnöknek, akiken a tragédia utáni megatüntetéseken mindenképp el szerették volna verni a port.

A tűzvédelmiek felvételein az is látszik, hogy a mentőegységek felkészületlenül érkeztek oda, például csak nagyon keveseknek jutott hordágy, így a fiatalok többségét raklapokon vitték mentőkocsikhoz, némelyikük még élve füstölgött a szállítók keze között. A klubhoz hat tűzoltóegység és sok mentő érkezett, 184 embert láttak el a helyszínen, ami ez esetben annyit jelentett, hogy takarót dobtak rájuk, és vízzel fröcskölték őket. 160 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba különböző fokozatú égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel. Szerencsétlenségükre.   

a képre kattintva gépgaléria, a romaniatv.ro-ról.

a képre kattintva gépgaléria, a romaniatv.ro-ról.

Korrupciós szál

A közfelháborodás és az utcára vonuló dühös tízezrek nyomására lemondott tisztségéről Cristian Popescu Piedone, Bukarest negyedik kerületének polgármestere aki, mint kiderült, úgy állította ki a Colectiv működési engedélyét, hogy ellenőröket sem küldött a klubba. Sokan úgy vélték, hogy kenőpénz ellenében, ami nem jár messze az igazságtól, mert két nappal később, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette és azonnali eljárást is indítottak ellene. Már a tragédia másnapján nyilvánosságra hozták az üggyel foglalkozó sajtóorgánumok: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. Illetve voltak, csak leláncolva, lelakatolva. A kerületi polgármestert 8 év 6 hónapra, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték. 

Egy héttel a tragédia, és a megállíthatatlannak látszó tüntetéssorozat után a regnáló miniszterelnök kénytelen volt lemondani. Mint azt az Index is megírta, több tízezres és több napos tüntetés sorozatban követelték Bukarestben a kormányfő lemondását a klubtűz miatt. Ponta alatt addigra már nagyon rezgett a léc, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/11/15/a_nap_amikor_meghalunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ausztria: ha teljes zárlat nem is lesz, korlátozások igen

Ausztria: ha teljes zárlat nem is lesz, korlátozások igen

A koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat után is szigorú korlátozásokkal kell számolni Ausztriában – közölte Sebastian …